Titta

UR Samtiden - Mat, piller och pulver

UR Samtiden - Mat, piller och pulver

Om UR Samtiden - Mat, piller och pulver

Konsumentföreningen Stockholm har samlat en rad sakkunniga som diskuterar trender och vetenskap inom mat och hälsa. Seminariet genomförs under rubriken Mat, piller och pulver på menyn. Inspelat den 16 mars 2015 på Stockholms universitet.

Till första programmet

UR Samtiden - Mat, piller och pulver : Expertjuryn granskar mat, piller och pulverDela
  1. Expertjuryn ska ta plats här.

  2. Vi har Petra Lundström,
    som är idrottsnutritionist-

  3. -och bl.a. arbetar för
    Riksidrottsförbundet.

  4. Stefan Branth, överläkare.
    Du har varit elitidrottare.

  5. Läkare har du varit
    för ungefär tio stycken landslag.

  6. -Bl.a. engelska fotbollslaget.
    -Ja, det stämmer.

  7. Och precis hemkommen
    från Nya Zeeland-

  8. -där du tittar på stress
    och såna som havskappseglar.

  9. Nu hoppas vi att du inte är jetlaggad
    och lägger dig och sover.

  10. Och Jessica Agert, informations-
    ansvarig på Svensk egenvård.

  11. Svensk egenvård
    är branschorganisationen-

  12. -för de företag
    som tillverkar, distribuerar-

  13. -eller säljer kosttillskott.
    Hur många medlemmar har ni?

  14. -Vi har c:a 80 medlemsföretag.
    -C:a 80 medlemsföretag.

  15. Nyligen kom ni ut med en bok om hur
    man ska marknadsföra kosttillskott-

  16. -på ett vederhäftigt sätt.
    Den ska jag plöja.

  17. Vi ska prata piller, pulver,
    mat och trender.

  18. Här har vi dukat upp
    ett bord av spännande mat-

  19. -piller och pulver.

  20. Vi ska börja med maten.

  21. Nånting som har blivit populärt är
    att prata om inflammationshämmare.

  22. IFD kallas det för, till och med.

  23. Då handlar det om olivolja,
    det handlar om lök-

  24. -bär och nötter, som vi varit med om.

  25. Här kan ni se nånting
    som ligger längst ner.

  26. Gurkmeja. Jag tänkte: "Vad tråkigt,
    då måste jag ha en burk här."

  27. "Det är inte lika roligt som mat."
    Men gurkmeja finns att köpa.

  28. Så ser den ut
    i en vanlig livsmedelsbutik.

  29. Ingefära är superpoppis just nu-

  30. -och ingår också i
    de inflammationshämmande livsmedlen.

  31. Jag tänkte bara fråga Stefan, t.ex.

  32. Det nämns att maten
    som jag har pratat om-

  33. -arbetar ganska så bra,
    och man hittar t.o.m. påståenden-

  34. -om att den kan
    motverka depressioner.

  35. Men annars: Crohns sjukdom,
    kanske reumatiska besvär.

  36. -Vad säger du, Stefan?
    -Ingen tvekan om att det här...

  37. ...har antiinflammatoriska effekter.
    I provrörsförsök-

  38. -och djurförsök, bl.a.
    Det är som du säger.

  39. Ingefära. Det kommer mer och mer
    studier som visar det.

  40. Du nämnde gurkmeja.

  41. De senaste fem åren
    har det blivit en explosion.

  42. Det var nånting som jag noterade.

  43. Hur mycket gurkmeja måste man äta
    för att åstadkomma effekten?

  44. Det är problemet med gurkmeja
    och ingefära.

  45. Du måste äta oerhörda mängder
    för att få de här effekterna.

  46. Gurkmeja är väldigt svårt att ta upp.

  47. Den antiinflammatoriska delen
    i den här.

  48. Beroende på hur man tillagar det
    ökar man enkelt det här.

  49. Indierna har ätit det här länge.

  50. Tittar man på den, innehåller den
    mycket av olika saker.

  51. Visst, det är ett jättespännande
    område. Men man kan inte bara ta en.

  52. Där ligger ofta problemet
    i diskussionen om kosttillskott.

  53. Att man plockar ut en,
    för nån vill sälja ett extrakt.

  54. Kombinationen av alla
    ger en synergieffekt.

  55. Så det handlar inte om att bara
    satsa på avokado och olivolja?

  56. Utan det gäller att mixa alla de här
    och så "boostar" de varandra?

  57. Alla de här har en liten egen effekt
    på olika delar av immunförsvaret-

  58. -som har inflammatorisk... För att
    stötta på en inflammationshärd.

  59. Då har de en liten hämmande effekt.
    Man ska kombinera dem i nån mix-

  60. -som ingen vet vad som är effekt.
    Du nämnde Crohn.

  61. En mix är säkert,
    precis som allt annat, genetisk.

  62. Så det bästa är att försöka
    blanda av de här goda sakerna.

  63. Kanske inte gurkmeja, men annars är
    det inte så konstiga livsmedel.

  64. Det är väl som Livsmedelsverket
    rekommenderar? Bra fetter, lök-

  65. -avokado o.s.v. Jag tror inte att
    ingefäran kommit in i kostråden än.

  66. Nej, men ingefära är ju...
    Hur många äter upp...

  67. Det här tror jag är ungefär vad du...
    Käka upp en sån här om dagen.

  68. I alla fall halva om du ska få
    mätbara effekter. Det är mycket.

  69. Men visst, ät hälften av det här
    och sen nånting av det här...

  70. Ja. Och nötterna och hela...

  71. Kanske en avokado till det.
    Plötsligt får du synergieffekten.

  72. -Jag blir lite hungrig.
    -Det är svårt att käka ingefäran.

  73. Det blir tungt i munnen
    efter ett tag.

  74. Vitaminer och antioxidanter
    pratar vi om jättemycket.

  75. Inte minst
    när det gäller immunförsvaret.

  76. Tänk om vi skulle ta en snabb sväng.

  77. Jag vänder mig till Stefan igen
    om D-vitaminer.

  78. Jag tänkte hoppa över D-vitamin,
    men det är en sån diskussion.

  79. -Ska vi ta tillskott nu på vintern?
    -D?

  80. Det är kanske nästan ingen
    som är intresserad av näring-

  81. -som inte har noterat att det hänt
    en "hajp" de senaste fem åren.

  82. Det började i mitten på 2000-talet.

  83. Jag tror att vi här i Norden
    har dåligt med D-vitamin.

  84. Vi har inte sol. Det bildas i huden.
    Många ligger på gränsen.

  85. Vi kan säkert täcka upp det på andra
    sätt. Många studier som ramlar in...

  86. Det är nästan för mycket.

  87. Det senaste jag såg var erektil
    dysfunktion. Funkar det mot.

  88. Schizofreni.
    Men vad är hönan och ägget?

  89. Äter en schizofren person dåligt,
    så den får i sig riktigt D-vitamin?

  90. Så man ska vara väldigt försiktig
    när man...

  91. Vad säger du, Petra? D-vitamin
    till idrottare under vintern?

  92. Jag trodde att så fort solen är ute
    bildas mycket D-vitamin.

  93. Men det dröjer till slutet
    av april-

  94. -som solen står så högt
    att den laddar in D-vitamin hos oss.

  95. Jag är försiktig med att rekommendera
    saker om det inte finns indikation.

  96. Då tycker jag
    att man ska ta ett blodprov.

  97. Att ta bara för att
    är inte heller bra.

  98. För höga nivåer
    är inte bra för oss heller.

  99. Men om man tittar på kostintaget-

  100. -hos många idrottare,
    har man svårt att få i sig...

  101. Och nu gör jag kostregistreringar
    på sju dagar.

  102. Men det som man har svårt
    att få i sig är D-vitamin.

  103. Det stämmer bra med blodprover.
    Då får man ta D-vitamin ett tag.

  104. En del har svårt att få upp nivåerna
    och kan behöva hålla på längre.

  105. Det måste kontrolleras mot blodprov
    och kostintaget...

  106. Att kontrollera mot blodprov...

  107. Kan ni tänka er vården?
    Alla ska dit och kolla sin D-vitamin.

  108. -Det är för elitidrottare...
    -Nej.

  109. Just vitamin D är rätt spännande,
    för det tas oerhört mycket.

  110. Jag tror det tas
    för många D-vitaminer.

  111. En av orsakerna om varför det har
    kommit så mycket om D-vitamin-

  112. -är att vi fick en metod
    som fungerade.

  113. Jag försökte mäta vitamin D
    i slutet av 90-talet.

  114. Då fick man skicka det till
    Sahlgrenska för att få en 25(OH)D.

  115. Sen plötsligt finns det
    en billigare metod tillgänglig.

  116. Då börjar studierna ramla in. Det är
    ett stort frågetecken kring det här.

  117. Jag tror att vi ska vara försiktiga
    i Sverige där vi inte har mycket sol.

  118. Det är rätt många ägg
    man ska stoppa i sig för att få...

  119. Här har vi en som är halvskeptisk...

  120. Femton ägg ska man stoppa i sig
    under den mörka årstiden.

  121. Men vi har ett jättelager: solen.

  122. Det håller i sig ett tag
    ifall det varit en solrik sommar.

  123. Nu går vi över till vitaminer.

  124. Det har kommit i högre halter.

  125. En multivitamintablett är 100 procent
    av det man ska få sig per dag.

  126. Om vi tittar här,
    hittar vi E-vitaminer.

  127. Det är flera tusen gånger den
    rekommenderade procenten av RDI.

  128. Då undrar jag:
    Vad tycker ni om det här?

  129. Jessica, t.ex. På Svensk egenvård.

  130. Det finns diskussioner ifall det är
    bra att stoppa i sig mycket.

  131. Det finns studier på att det kanske
    inte har så bra effekter.

  132. Till att börja med måste man titta på
    vad man stoppar i sig mycket av.

  133. Men vi tar... Det här är E-vitamin.

  134. -E?
    -E. Väldigt höga doser av E.

  135. Den som tillverkar
    och säljer livsmedel-

  136. -har ett stort ansvar för säkerheten.

  137. Vad man baserar säkerheten på
    måste man kunna berätta.

  138. Det du pratar om är DRI,
    och det finns övre nivåer-

  139. -som finns som nåt slags riktvärde.

  140. De är satta med god marginal
    för att det inte ska finnas risker.

  141. Petra och Stefan
    kan mycket bättre säga-

  142. -risker med hög konsumtion
    av E-vitamin.

  143. Tvekar man kring en sån produkt,
    ring till företaget som tillverkar-

  144. -och be om deras tankar,
    för det måste de kunna producera.

  145. Jag har hört att antioxidanter...

  146. Det finns en berömd studie med
    A-vitamin som man gav i höga doser-

  147. -till en stor grupp där man såg
    att det inte var bra.

  148. För rökare som kanske hade latent
    lungcancer "speedades" det upp.

  149. Jag hörde nån som sa att i och med
    att man tillför antioxidanter själv-

  150. -inte i maten, utan "boostar"
    med antioxidanter-

  151. -då lägger ens eget väldigt
    finstämda antioxidativa skydd av.

  152. -Ligger det nånting i det, Petra?
    -Nja...

  153. Alltså vad man...
    Inte det antioxidativa egna systemet.

  154. Det lägger inte av utav E-vitamin.
    Däremot har man sett-

  155. -att det påverkar en annan mekanism
    i immunförsvaret, som hämmas.

  156. Men vad man har sett i studier-

  157. -är att tillskott
    av C- och E-vitamin-

  158. -en kombination av dem,
    tog bort träningseffekterna.

  159. När vi tränar, bildar vi
    fria radikaler flyktigt.

  160. Det behöver vi för att aktivera
    immunförsvar och kolhydratomsättning.

  161. Det här var både vanliga och
    elitidrottare. Cyklister.

  162. Tillskott av C- och E- vitamin tog
    bort en del av träningseffekterna.

  163. Man tryckte ner
    bildningen av fria radikaler.

  164. När det gäller E-vitamin,
    är jag tveksam till-

  165. -att äta höga doser av E-vitamin
    i sig.

  166. Om de inte är väl sammansatta
    och låga inom RDA.

  167. För stoppar man i sig E-vitamin
    i höga doser utan att ha backup...

  168. För det centrala
    med antioxidantsystemet-

  169. -är att ett backup-system ska skydda
    E-vitamin. Det blir en prooxidant.

  170. Det blir en som puffar på
    fria radikaler.

  171. Fria radikaler låter läskigt.

  172. Men vi skulle dö på fläcken
    om det inte bildades det.

  173. Det gör att dna delar sig.
    Hela vår mekanism fungerar på det.

  174. Immunförsvaret skulle inte funka.
    Det är det som är problemet.

  175. Man tar en. "Det här är hippt. Nu ska
    vi ta E-vitamin. Jättehög dos."

  176. Det är problematiken. Du måste
    backa upp med allting annat runt.

  177. Då är det säkert inte nån fara
    att stoppa i sig det.

  178. Vi går över till höga doser
    utav magnesium och zink-

  179. -som är populärt också.
    Lite snabbt, bara.

  180. Höga doser magnesium? - Stefan?

  181. Höga doser magnesium
    får man diarré av.

  182. Det är rätt känt.
    Du måste välja vilken sort...

  183. Det går inte att jämföra. Det här är
    att jämföra äpplen och päron.

  184. Formen som du tar upp den i
    har betydelse.

  185. Det finns ett
    som vi skriver ut på recept-

  186. -som ni rentav har i sjukvården.

  187. Ett av de bästa förstoppningsmedel
    vi har. Det är en sak.

  188. Men är det nånting som jag har märkt
    på alla studier-

  189. -är det att vi har
    dåligt intag av magnesium.

  190. Och vi har svårt i blodet...
    Magnesium i sig.

  191. Men det räcker nog inte
    att stoppa i sig jättehöga doser.

  192. Magnesium är en luring. Tycker jag.

  193. Det finns vissa riskgrupper
    för magnesiumbrist. Diabetiker.

  194. Men jag som äter hyfsat behöver inte
    oroa mig för magnesium?

  195. -Nej.
    -Det beror på.

  196. Jag tittar på seglarna.
    De är i ett extremt tillstånd.

  197. En stressad person gör av med
    mer magnesium än nån annan.

  198. Den måste ha lite mer.

  199. Det används magnesium
    i adrenalinpåslaget-

  200. -vilket är rätt spännande.
    Det kanske behövs dubbla mängden.

  201. Jag har t.o.m. hittat
    i vita blodkroppar-

  202. -att magnesiumnivåerna minskar med
    hälften på så stressade personer.

  203. -Men det är extremt stressade?
    -Det är extremt stressade personer.

  204. Nånting som är jättepoppis i hälso-
    kostbutiker och i vanliga butiker-

  205. -är de olika bären.
    Mullbär har vi, t.ex.

  206. Vi har pulver utav vetegräs,
    spirulina, chlorella o.s.v.-

  207. -som man ska ha i sin smoothie, t.ex.
    Det är nånting helt nytt.

  208. -Synpunkter, Jessica?
    -Jättebra.

  209. Allting som gör att vi tycker
    att det är godare att äta nyttig mat.

  210. Vi slänger ofta ner frysta bär
    i smoothien och nån bra nötmjölk.

  211. Det är en trend som håller i sig.
    Det kommer att paketeras roligare.

  212. Hur ofta köper vi saker som vi bara
    behöver? Vi köper saker vi tycker om.

  213. Ett sätt att göra det roligare
    att äta nyttigt.

  214. -Vetegräs har vi inte ätit tidigare.
    -Då gör vi det nu.

  215. Snart tror jag att vi frystorkar
    insekter och äter.

  216. Snart kommer säkert insekterna.
    Vi tar vetegräset först.

  217. Pulver utav vetegräs,
    pulver utav saker och ting-

  218. -innehåller det lika mycket
    som det färska vetegräset?

  219. Egentligen gör det det.
    De här pulvren som de gör-

  220. -om de är väl hanterade,
    innehåller flavonoider.

  221. Tillreder man dem rätt,
    så innehåller de lika mycket.

  222. En "quick fix" i sammanhanget skulle
    kunna vara det. Men den är dyr.

  223. 50 g blåbär ihop med en näve nötter-

  224. -ihop med en näve hallon
    kommer man rätt långt med.

  225. De här är inte så tokiga. Vetegräs
    innehåller mycket olika ämnen.

  226. Men vad ska man ta? Jag tror
    personligen hela blandningen.

  227. Man ska blanda ihop alla, om man
    bestämmer sig för pulverform.

  228. Sen ska man ta reda på hur man till-
    verkar det. Det är en problematik.

  229. -Där finns det ingen kontroll.
    -Jessica, finns det ingen kontroll?

  230. Stefan säger
    att det inte finns nån kontroll.

  231. Det vet inte jag.
    Vi kontrollerar ingenting.

  232. Den som tillverkar och saluför-

  233. -även den som står i butiken,
    och framför allt tillverkare-

  234. -har ett jättestort ansvar för
    att det är säkert.

  235. Man kan läsa på förpackningarna
    "bra för", "kan motverka" o.s.v.

  236. Påstår man nånting sånt-

  237. -måste det finnas vetenskapliga
    studier bakom.

  238. Det är ingenting
    som man bara får hitta på.

  239. Jag skulle säga att de flesta saker
    som du plockar upp och läser på här-

  240. -är tillverkade av företag
    som vill göra nånting bra.

  241. Sen har man ansvar som konsument
    att plocka ihop.

  242. Du säger att det är dyrt
    med en sån smoothie.

  243. Men om alternativet är att man inte
    blir intresserad av hälsa och kost-

  244. -då är hälsokostnaden högre,
    skulle jag säga.

  245. Vi var inne på protein, Petra.

  246. Jag vet att du har synpunkter på
    protein och barn-

  247. -för många ger sina barn, eller
    barnen äter själva mycket protein-

  248. -när de tränar.
    Ta en snabb sväng om det.

  249. Det är jättevanligt att föräldrar
    ger sina barn proteindrycker-

  250. -eller proteinersättning, för att vi
    har så näringsfattig mat i Sverige.

  251. De hänger inte riktigt ihop, men i
    alla fall. Problemet med det här är-

  252. -att barn har små magar. Deras tarmar
    är inte som hos en vuxen.

  253. Det kan bli besvärligt
    att bryta ner proteinet i sig-

  254. -och dels finns det andra ämnen
    i tillskotten-

  255. -som man kan få i sig
    i stora mängder.

  256. Det är många föräldrar, sjuk-
    sköterskor, kuratorer och tränare-

  257. -som har problem med
    att barn har mag...

  258. Så var försiktig med protein
    och barn, kan vi säga.

  259. Vi var inne på laktobaciller också.
    Ett jättestort ämne.

  260. Jag vet att du hade synpunkter
    här inne när vi satt i pausen.

  261. Kolhydrater, laktobaciller
    och hur allting samverkar-

  262. -för att vi kan ta upp näringsämnen
    bättre.

  263. Näringsämnena måste tas upp också.

  264. Vi pratade om bär och alla de
    fantastiska extra näringsämnen-

  265. -som har betydelse mot cancer
    och hjärt- och kärlsjukdomar.

  266. Ingefära, kurkumin o.s.v.

  267. Men man vet att äter man rätt
    s.k. probiotika-

  268. -d.v.s. fibrer, har man sett
    att vissa som är svåra att ta upp-

  269. -tas mycket bättre upp om man blandar
    med rätt typer av fibrer.

  270. Plötsligt tar man upp de svåra
    och får dem dit de ska i cellerna.

  271. Helheten får man inte glömma bort
    i det här.

  272. Bakteriefloran har det betydelse för.

  273. Vi ska underhålla bakteriefloran.

  274. Fast det betyder inte
    att man ska ta fibrer som tillskott.

  275. -För då kan det sluta så här.
    -Man ska äta rätt sak till de här.

  276. Många av bären innehåller bra fibrer.

  277. Vi fortsätter med kosttillskotten.
    Jag har funderat över-

  278. -fettförbränning, som många
    kosttillskott marknadsförs som.

  279. Nu har jag glömt den här...

  280. Vi har t.ex. en sån här.

  281. Var står "ripped hardcore"
    eller nåt liknande? Här.

  282. "Ripped hardcore".
    Den har du tittat på, Petra.

  283. Bränner jag fett...
    Det låter bra att bränna fett.

  284. -Fettet försvinner...
    -Din kropp älskar att lagra fett...

  285. ...och den älskar att förbränna fett.

  286. Bara för att man stoppar i sig
    det här, gör man inte av med fettet.

  287. Så det är inte så att man tar det där
    och går ner i vikt.

  288. Då måste man äta mindre
    och träna mer.

  289. Vi har en annan också som heter CLA.
    Som är väldigt vanligt.

  290. -Var har du gjort av den? Här.
    -Där är den.

  291. Den här är en fettsyra som finns
    naturligt i kött och mjölk.

  292. Det finns inte mycket utav den i mat.
    Så frågan är hur mycket man ska ha.

  293. Man går inte ner i vikt av det
    och man bygger inte upp muskelmassan.

  294. -Finns det nåt positivt?
    -Man har visat i studier...

  295. ...att man kan öka förbränningen.
    Experimentella studier.

  296. Men det är en så liten mängd.

  297. Du får ösa i dig mycket av det där.
    Då finns det bättre sätt.

  298. För att göra av med mer
    än om du tar en promenad.

  299. Jessica, hur ska man fundera
    kring kosttillskotten-

  300. -som trots allt bara ökar?
    Er egen statistik säger det.

  301. Det är nånting
    som är väldigt intressant.

  302. Det finns mycket negativa vinklingar
    i media om kosttillskott.

  303. Samtidigt ökar försäljningen.
    Det är här för att stanna.

  304. Det är ett beteende.
    Kosttillskott är inte mat.

  305. Det är ett tillskott till maten.

  306. Vad man först ska tänka på är
    om man är man eller kvinna.

  307. Hur gammal är jag? Hur mår jag?
    Stressar jag?

  308. -Är jag schizofren eller inte?
    -Det vet inte alla.

  309. Då kanske man vet
    att man tar mediciner.

  310. Vad har jag för livsstil
    och hur ser mitt liv ut?

  311. Hur jag äter är en jätteviktig del.
    Vad tycker jag om att äta?

  312. Vad kan jag acceptera att äta för att
    det är nyttigt och inte så gott?

  313. Som jag säger till mina barn ibland:
    "Bara ät."

  314. Sen kanske man har andra behov.
    Då kan man titta på tillskott.

  315. Men man måste titta på det
    utifrån sitt eget behov.

  316. När det handlar om
    vad man ska välja, tycker jag-

  317. -att en viktig sak är
    kvaliteten på tillskottet.

  318. Det är enkla saker som-

  319. -var den är tillverkad, finns det
    kontaktuppgifter till företaget-

  320. -så jag kan fråga? För det faller
    under livsmedelslagstiftningen-

  321. -och den som tillverkar och säljer
    har stort ansvar.

  322. Så går man in på en burk
    där det inte finns kontaktuppgifter-

  323. -hade jag hållit mig undan från
    den produkten.

  324. Man ska titta på sin egen livsstil
    och vad som är en säker produkt.

  325. -Och granska påståendena kritiskt.
    -Det finns det myndigheter som gör.

  326. Finns det ett hälsopåstående
    på produkten som är godkänt-

  327. -är det granskat av myndigheter
    och på europeisk nivå.

  328. Det finns mycket hälsopåståenden
    som inte är godkända, har jag märkt.

  329. -Stefan?
    -En sak om hälsopåståenden...

  330. ...eftersom det har varit
    en jätteutredning.

  331. De flesta av kosttillskotten
    innehåller C-vitamin.

  332. "Varför det?" frågar många. Den är
    godkänd för ett hälsopåstående.

  333. Det finns flera såna.
    Många av tillverkarna-

  334. -tillsätter C-vitamin,
    som har godkänt hälsopåstående-

  335. -för att kunna skriva det
    på burkarna.

  336. Det tycker jag är trist.

  337. Samtidigt är det för att
    lagstiftningen är så reglerad.

  338. För att kunna säga nånting över huvud
    taget lagligt om sin produkt...

  339. Petar man in C-vitamin och säger
    att det "boostar" immunsystemet.

  340. Man får säga att man kan bibehålla
    en normal funktion.

  341. -Förlåt, bibehålla normal funktion.
    -Det är en djungel...

  342. ...det är svårt. Rådfråga folk.
    Det här är jättesvårt.

  343. Det här är ingenting som...
    Man måste försöka ta hjälp av folk.

  344. Tyvärr är det som vi sa från början:

  345. Det finns förståsigpåare
    som säger mycket tokigt.

  346. Det är trist. Vi måste gå tillbaka...

  347. Frågan är: "Hur ska man välja?"

  348. Man måste börja med
    att bli intresserad av sig själv.

  349. Vad man har för behov
    och förutsättningar.

  350. För man är inte en generell
    befolkning. Man är sig själv.

  351. Bli expert på dig själv.
    Vi går vidare.

  352. Här har vi en "N.O. Xplode
    Pre-Workout Igniter"...

  353. -"Igni"...
    -"Igniter". Det betyder tända.

  354. -Det är den här, alltså.
    -Petra?

  355. Den innehåller koffein, tror jag.
    Exploderar bara man tar i den.

  356. Det är intressant.
    Det är som Stefan sa.

  357. Den innehåller C-vitamin, D-vitamin
    och ett antal B-vitaminer.

  358. Det är oklart vad de gör
    i det här sammanhanget.

  359. För det som gör att du blir pigg-

  360. -och ökar blodflödet till musklerna
    är två komponenter.

  361. Den ena är koffein.
    Och det är mycket koffein i den där.

  362. Och sen är det arginin,
    som vidgar kärlen.

  363. -Här har de kanske tänkt till?
    -Vem ska använda det där?

  364. Det här ska de få en kick av
    innan de tränar.

  365. Bodybuilders och de som ska träna.

  366. Troligtvis är det koffeinet i det här
    som har den största effekten.

  367. Sen är det intressant att koffein
    drar ihop kärlen längst ut-

  368. -om man tar för höga doser.
    Men vad gör de då?

  369. Jo, då har man satt till arginin,
    som ger en vidgning.

  370. Det blir märkligt. Men man ska vara
    försiktig med att vara kategorisk.

  371. För ett av de största misstagen
    som vi gör som experter är att säga-

  372. -"det tror jag inte på". Arginin
    vidgar blodkärl, koffein har effekt.

  373. "Det här är skit", och så har vi
    inget påstående för det.

  374. Det kanske är så att den här
    produkten ger en vidgning av kärlen-

  375. -och så får man ut koffeinet
    tack vare argininet.

  376. Men vem ska... Framför allt:
    När ska man ta det där?

  377. Du ska ta det före träning.

  378. Tanken är att du ska få blod
    till musklerna.

  379. Jag tror inte
    att man skulle behöva det själv.

  380. -Det är jag inte så säker på.
    -Ni ser, det är inte enkelt.

  381. Det är inte lätt att uttala sig
    innan man går in för en träning-

  382. -där man tränar så hårt och tungt.
    Då vet man inte.

  383. När det gäller typiska påståenden...

  384. En av de värsta saker
    som gjordes för idrottare-

  385. -var när alla experter sa:

  386. "Dopa sig med anabola steroider
    är jättefarligt."

  387. Det är naturligtvis farligt. "Och sen
    funkar det inte." Men det gjorde det.

  388. Hur många trodde att det var farligt
    då? De hade inte de studierna.

  389. De sa: "Det funkar inte heller."
    För det var inte bevisat.

  390. Man ska vara lite försiktig.
    Man kan säga: "Jag vet inte."

  391. -Petra, kort.
    -Det finns fem substanser...

  392. ...inom idrotten som har
    prestationshöjande effekt.

  393. Dit hör koffein.

  394. Men viktigt att understryka är
    att för att ta en guldmedalj-

  395. -kommer inte det där att göra att du
    tar guldmedaljen. Det är träning.

  396. Det är viktigt att man inte tror
    att en produkt kan göra-

  397. -att man kan bli nånting. Bakom
    all framgång ligger hårt arbete.

  398. Vi ska ta en sak till,
    eftersom så många pratar om det.

  399. Det är detox.
    Det är många som avgiftar sig-

  400. -och det är mycket reklam om
    att man ska avgifta blodet.

  401. Här har vi ört- och fiberdrink
    för detox.

  402. Det skulle jag vilja höra Stefan
    och Jessica uttala sig om.

  403. Jag tittade lite på den här innan.

  404. -Det är vetegräs och pumpagrejer...
    -Har inte kroppen själv...

  405. -...ett avgiftningssystem?
    -Jo.

  406. Det här ska puffa på det system
    som är.

  407. Det är svårt att se
    att det skulle ge-

  408. -nån jätteskillnad mot det vi har.
    Man pratar om syra/basbalans.

  409. Är det nånting som vi har bra balans
    på i kroppen, är det syra/basbalans.

  410. Däremot vet vi inte vad
    som händer inne i cellerna.

  411. Det är inget onyttigt i den här.

  412. För det är malda bär
    och malt vetegräs...

  413. Men marknadsföringen
    att avgifta kroppen...

  414. Jag tror knappast att nån av de här
    visat att man skulle bli friskare.

  415. Det är jag övertygad om.
    Därvid kan jag stanna.

  416. Eller vad säger du? - Däremot
    innehåller det en del nyttiga ämnen.

  417. Det är ungefär min uppfattning
    om de där sakerna.

  418. Tack så mycket, expertpanelen.
    - En stor applåd.

  419. Textning: Jussi Walles
    www.btistudios.com

Hjälp

Stäng

Skapa klipp

Klippets starttid

Ange tiden som sekunder, mm:ss eller hh:mm:ss.

Klippets sluttid

Ange tiden som sekunder, mm:ss eller hh:mm:ss.Sluttiden behöver vara efter starttiden.

Bädda in ditt klipp:

Bädda in programmet

Du som arbetar som lärare får bädda in program från UR om programmet ska användas för utbildning. Godkänn användarvillkoren för att fortsätta din inbäddning.

tillbaka

Bädda in programmet

tillbaka

Expertjuryn granskar mat, piller och pulver

Produktionsår:
Längd:
Tillgängligt till:

Panelsamtal om produkter som säljs under förespegling att de kan påverka hälsa och välbefinnande. Hur påverkar sådana produkter oss och går det att uppnå de utlovade effekterna? Medverkande: Stefan Branth, överläkare; Petra Lundström, idrottsnutritionist på Riksidrottsförbundet; Jessica Agert, informationsansvarig på Svensk egenvård. Moderator: Louise Ungerth. Inspelat den 16 mars 2015 på Stockholms universitet. Arrangör: Konsumentföreningen Stockholm.

Ämnen:
Biologi > Kropp och hälsa, Hem- och konsumentkunskap > Mat och hälsa
Ämnesord:
Kosttillskott, Medicin, Nutrition, Näringslära
Utbildningsnivå:
Högskola

Alla program i UR Samtiden - Mat, piller och pulver

Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - Mat, piller och pulver

Vem bestämmer vad du äter?

Helena Sandberg forskar inom media och kommunikation och föreläser här om vilka aktörer som har inflytande över våra val av mat. De som tidigare hade monopol på kunskap har blivit utmanade av nya experter som tränare, lobbyister, kändisar och bloggare. Inspelat den 16 mars 2015. Arrangör: Konsumentföreningen Stockholm.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Högskola
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - Mat, piller och pulver

Njut av träning - bli expert på dig själv

Samtal mellan träningscoachen Blossom Tainton och moderatorn Louise Ungerth. Blossom Tainton menar att allt vi gör eller inte gör påverkar oss. Hon beskriver hur man kan uppnå de fem s:en – smärtfri, smidig, stark, snabb och snygg. Inspelat den 16 mars 2015. Arrangör: Konsumentföreningen Stockholm.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Högskola
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - Mat, piller och pulver

Livsmedelskontrollen

Jenny Johansson är livsmedelsinspektör på Livsmedelskontrollen som ser till att livsmedelslagstiftningen efterlevs. Hon berättar om verksamheten och hur de arbetar med uppföljning och stickprov av säljares olika produkter. De hittar ibland produkter som kan vara olagliga eller hälsofarliga. Inspelat den 16 mars 2015. Arrangör: Konsumentföreningen Stockholm.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Högskola
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - Mat, piller och pulver

På professorns tallrik

Professor Maj-Lis Hellénius och Anette Jansson som är nutritionist på Livsmedelsverket föreläser om Livsmedelsverkets nya rekommendationer och kostråd. Vilka livsmedel bör vi öka vårt intag av? Vilka ska bytas ut och vilka bör begränsas? Inspelat den 16 mars 2015. Arrangör: Konsumentföreningen Stockholm.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Högskola
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - Mat, piller och pulver

Expertjuryn granskar mat, piller och pulver

Panelsamtal om produkter som säljs under förespegling att de kan påverka hälsa och välbefinnande. Medverkande: Stefan Branth, Petra Lundström, Jessica Agert. Moderator: Louise Ungerth. Inspelat den 16 mars 2015. Arrangör: Konsumentföreningen Stockholm.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Högskola
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - Mat, piller och pulver

Proteinhajpen - behov eller påhitt?

Näringsfysiologen Anki Sundin föreläser om vårt behov av protein. Hon berättar att protein är viktigt för uppbyggnad och återhämtning och att det är lätt att uppnå rekommenderade mängder protein via vanliga livsmedel. Inspelat den 16 mars 2015. Arrangör: Konsumentföreningen Stockholm.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Högskola
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - Mat, piller och pulver

Det går lika bra med smörgåstårta

Långdistanslöparen Rune Larsson föreläser om kost och träning. Han berättar att han själv ibland gått på myter om kosten, bland annat om pastans undergörande effekter. Själv åt han en gång smörgåstårta och sprang därefter 51 km på rekordtid. För honom är det glädjen i träningen som är det viktiga. Inspelat den 16 mars 2015. Arrangör: Konsumentföreningen Stockholm.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Högskola
Beskrivning
Visa fler

Mer högskola & biologi

Spelbarhet:
UR Skola
Längd
Titta UR Samtiden - 100 astronauter på svensk jord

Att leka Stålmannen 24 timmar om dygnet

I rymden får man reda på hur den mänskliga kroppen fungerar både fysiskt och psykiskt. Astronauten Samantha Christoforetti berättar om sin senaste rymdresa, där hon gör experiment på sig själv för att testa blodet och de mänskliga vävnaderna. Allting samtidigt som hon flyger runt som Stålmannen 24 timmar om dygnet. Inspelat den 21 september 2015 i Konserthuset, Stockholm. Arrangör: KTH.

Spelbarhet:
UR Skola
Längd
Lyssna Bildningsbyrån - sex

Varför gör vi som vi gör?

Är människan som djuren eller har vår sexualitet formats av våra kulturella och religiösa föreställningar? Zooekologerna Erik Svensson och Jessica Abbott menar att det i princip är samma belöningssystem och samma gener som styr sexualiteten hos såväl bananflugor som människor.