Titta

UR Samtiden - EAT 2015

UR Samtiden - EAT 2015

Om UR Samtiden - EAT 2015

Forskare, politiker och affärsmän samlas under forumet Eat 2015 där mat, hälsa och klimatfrågor står i fokus. Inspelat på Clarion Sign, Stockholm, 1-2 juni 2015. Arrangör: Eat.

Till första programmet

UR Samtiden - EAT 2015 : Matens politik i magasinsformatDela
  1. Vi på National Geographic vill berätta
    om vetenskap och upptäckter.

  2. Vi når över en halv miljard människor
    genom våra medier varje dag.

  3. Vi når människor över hela världen.

  4. Kärnan är utforskning.

  5. Medarbetare som Mattias Klum från
    Sverige är med och förändrar världen.

  6. Postkodlotteriet i Sverige stöder
    vår lokala forskningsfond.-

  7. -som delar ut medel i Nordeuropa-

  8. -till banbrytande
    forskare och äventyrare.

  9. Vi fokuserar
    på de stora upptäckterna i vår tid.

  10. Varför ska vi syssla med mat nu?

  11. De senaste åren har vi avsatt
    stora redaktionella resurser-

  12. -åt att berätta om mat och matfrågor-

  13. -så att folk ska börja prata om mat.

  14. Varför nu? Vi utökar den dialog
    som vi länge har haft med våra läsare-

  15. -om till exempel global uppvärmning,
    som vi tog upp för tio år sen.

  16. Smältande istäcken...

  17. Grön energi,
    vattentillgång, extremväder.

  18. Och naturligtvis befolkningstillväxten.

  19. Mat är inget nytt ämne för oss.

  20. Vi hade en förstasidesartikel
    om matjord för några år sedan.

  21. Vi har sett att en personlig vinkel
    ökar förståelsen för frågan.

  22. Vi fokuserade på bönder,
    mer personligt kan det inte bli.

  23. Bönderna har sitt eget sätt
    att se på sitt dagliga arbete.

  24. De lever av jorden.

  25. Jim Richardsons vackra bilder-

  26. -som ni får se
    under de här två dagarna-

  27. -är en hyllning till världens bönder.

  28. Dem måste vi ha i åtanke
    när vi diskuterar här.

  29. Jordarna föder vår värld
    - en värld som förändras.

  30. Befolkningen växer.

  31. År 1900
    var världens befolkning 1,6 miljarder.

  32. År 2000, hundra år senare,
    var befolkningen 6,1 miljarder.

  33. 2013 var vi sju miljarder.

  34. Enligt vissa uppskattningar är vi
    9,6 miljarder människor 2050.

  35. Det fick oss att ställa frågan: hur ska
    vi kunna föda 9,6 miljarder människor?

  36. Vi gjorde vissa observationer:

  37. Vi äter bättre mat, och mat
    som är högre upp i näringskedjan.

  38. I många länder har man maskiner
    för att ploga och skörda.

  39. Syntetiskt kvävegödsel används för
    att öka avkastningen inom jordbruket.

  40. Köttkonsumtionen i världen har ökat.

  41. Spannmål används allt mer för att föda
    upp djur, när efterfrågan på kött ökar.

  42. Därför använder vi våra innehålls-
    plattformar för att diskutera matfrågan.

  43. Smältande isar, en växande befolkning
    och ändrade matvanor-

  44. -påverkar jordbruket
    och människans överlevnad.

  45. Därför vill National Geographic
    belysa matfrågan just nu-

  46. -och starta en global diskussion-

  47. -inte bara med dem
    som har politiskt inflytande-

  48. -eller arbetar i branscher
    som är representerade här i dag.

  49. Det här handlar om att människor
    oroar sig för planetens framtid.

  50. National Geographic vill också väcka
    förundran, det har vi gjort i 127 år.

  51. Upptäcka, utforska och se möjligheter-

  52. -det måste vi göra för att kunna hitta
    lösningar när kriser drabbar oss.

  53. Förra året inledde vi en dialog
    med våra läsare på olika plattformar:

  54. I vår tidning, i våra digitala medier,
    i sociala medier och på tv.

  55. I vår tv-serie "Eat - the story of food"
    medverkade Marcus Samuelsson.

  56. Vi har en webbsajt om mat.

  57. Sedan vi lanserade vår serie om mat-

  58. -har vi haft fler än sex miljoner
    besökare, bara på den här plattformen.

  59. Vi lät våra fantastiska fotografer
    ta bilder på temat mat och jordbruk.

  60. Med den senaste tekniken
    skapade vi bilder och kartor-

  61. -för att illustrera angelägna frågor
    som rör mat.

  62. Vi finns i sociala medier, vi har nästan
    arton miljoner följare på Instagram.

  63. Vi passerade nyligen
    två miljarder gilla-markeringar.

  64. Bilder är ett kraftfullt sätt
    att levandegöra de här frågorna.

  65. Vi belyser matfrågan med hjälp av
    nya plattformar, som lockar allt fler.

  66. Vi var en av de fyra första
    medieorganisationerna-

  67. -som fick publicera artiklar
    direkt på Facebook-

  68. -som automatiskt kommer upp
    på din Facebooksida.

  69. Vi vill sätta in frågan
    i ett större sammanhang.

  70. Vi skriver om hur alla ska få mat-

  71. -och om den globala matdebatten
    som ofta blir polariserad.

  72. Men det handlar inte om antingen eller.

  73. Vi skissar på lösningar, som att
    utnyttja befintliga resurser effektivt-

  74. -och minska avfallet.

  75. Tristram Stuart, National Geographics
    upptäckare 2014, har drivit den frågan.

  76. Vi gav honom och hans kollegor
    en röst i debatten.

  77. Vi kan ändra våra matvanor.
    Varifrån får vi vårt protein?

  78. I dag produceras det mer odlad fisk
    än nötkött - globalt sett.

  79. Vilka resurser krävs
    för att föda upp proteinkällorna?

  80. Ju mer människor förstår, desto lättare
    kan de göra informerade matval.

  81. Kan Afrika bli världens nya kornbod?

  82. Söder om Sahara är
    den ekonomiska tillväxten 5 % om året.

  83. Statsskulderna minskar,
    och det är allt oftare fredliga val.

  84. Världsbanken och givarländer
    investerar.

  85. Vissa experter tror att Afrika
    till och med kan börja exportera mat.

  86. Det skulle ge dem pengar
    och bidra till världens matförsörjning.

  87. Vi tittade på
    hur matvanorna har förändrats-

  88. -och vad man har på tallriken
    i olika delar av världen.

  89. Så här ser middagen ut
    i några olika länder.

  90. Vi tittade också på en annan viktig sak:
    matglädje.

  91. Vi kunde visa hur vi hyllar mat.

  92. Hur den får oss att känna triumf.

  93. Hur den skapar samhörighet.

  94. Och den ger oss näring förstås.

  95. Det där var kanske jag som liten.

  96. Vi gjorde ett experiment:
    Vi gick och handlade på Manhattan.

  97. Det här är ett foto, fast det
    ser ut som en flamländsk målning

  98. Sedan spårade vi varornas ursprung
    och hur de hade transporterats dit.

  99. Det här kan bli
    en fantastisk geografilektion i skolan.

  100. Vi tittade på militärens fältmat
    i olika länder. Här är förpackningarna.

  101. Amerikanerna hade färgglada,
    knapriga saker - vilken överraskning!

  102. Italienarna
    hade läckra tomatbaserade saker.

  103. Det varierade mycket
    vilken mat soldaterna fick.

  104. Vi tittade på matstatisk.

  105. Hur många kvinnliga lantbrukare
    finns det i världen?

  106. Eller ätbara insekter? Det är
    en proteinkälla som blir allt vanligare.

  107. Vi vill gärna
    att ni är med och diskuterar.

  108. Jag hoppas att ni använder vår
    plattform för att samtala och debattera-

  109. -med tiotals miljoner andra
    på National Geographics webbsajt.

  110. National Geographic
    är inte som på farfars tid.

  111. Det här är National Geographic för
    Facebook, Instagram och surfplattor-

  112. -som skapar en medborgerlig dialog-

  113. -om viktiga frågor
    beträffande maten i framtiden.

  114. En surfplatta ger tillgång till det här.

  115. Och till sist...

  116. För mig finns det ingen viktigare fråga
    än den vi ska diskutera här.

  117. Vår civilisations överlevnad
    står på spel.

  118. Jag vill tacka EAT.

  119. Tack för att ni kommer med idéer,
    plattformar, frågor, svar och debatter-

  120. -kring de här frågorna,
    för att förändra världen.

  121. Tack så mycket.

  122. Översättning: Sirje Rundqvist Talva
    www.btistudios.com

Hjälp

Stäng

Skapa klipp

Klippets starttid

Ange tiden som sekunder, mm:ss eller hh:mm:ss.

Klippets sluttid

Ange tiden som sekunder, mm:ss eller hh:mm:ss.Sluttiden behöver vara efter starttiden.

Bädda in ditt klipp:

Bädda in programmet

Du som arbetar som lärare får bädda in program från UR om programmet ska användas för utbildning. Godkänn användarvillkoren för att fortsätta din inbäddning.

tillbaka

Bädda in programmet

tillbaka

Matens politik i magasinsformat

Produktionsår:
Längd:
Tillgängligt till:

Att rapportera om mat och matpolitik blir allt viktigare för National Geographic, säger vd Gary Knell. Med över en miljard följare på Facebook är National Geographic en maktfaktor när det gäller berättelser från den globala livsmedelsindustrin. Gary Knell berättar här om tidningens olika satsningar på att göra livsmedelshandeln tydlig och enkel att förstå. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Ämnen:
Hem- och konsumentkunskap > Mat och hälsa
Ämnesord:
Kemisk industri, Kemisk teknik, Konsumentfrågor, Livsmedel, Livsmedelsindustri, Teknik
Utbildningsnivå:
Allmänbildande

Alla program i UR Samtiden - EAT 2015

Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Att råda bot på fattigdom

Det är inte okomplicerat för en oljeproducerande nation att vara ett föredöme när det gäller hållbarhet och det globala klimatet, konstaterar Norges statsminister Erna Solberg. Här berättar hon om Norges visioner när det gäller matkonsumtion, världssvält och naturens tillstånd. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Dyrare utan eko

En lantbrukares mardröm är torka, extrem nederbörd eller stormar. Dessa variationer i klimatet blir dock allt vanligare i takt med den globala uppvärmningen av planeten. Det säger professor Hans Joachim Schellnhuber, en av Europas ledande klimatforskare. I det här talet pekar han även på det faktum att våra livsmedelspriser kommer att stiga dramatiskt om vi inte lyckas vända planetens stigande temperaturer. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

En klimatsmart modell för Kenya

Förändring är livsnödvändigt för lantbrukarna, säger Helen Gichohi från Equity Ground Foundation i Kenya. Här berättar hon om en modell som ska förstärka böndernas positioner i Kenya och omgivande länder för att de ska kunna överleva i dagens svåra globala handelsvärld. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Global ekonomi och ekologi

Den privata sektorn står för 9 av 10 jobb i den globala handeln. Vi bör inte enbart se till våra aktieägares bästa utan även samhällets bästa, menar Paul Bulcke som är vd för livsmedelsjätten Nestlé. Här berättar han hur ett multinationellt företag kan hjälpa till att hitta hållbarhetslösningar. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Finns det en hållbar väg?

Panelsamtal med företagsledare och forskare om hållbar utveckling och kommers. Medverkande: Elisabeth Grieg, Griegkoncernen, Paul Bulcke, Nestlé, Helen Gichohi, Equity Group Foundation och Hans Joachim Schellnhuber, Potsdam-Institut für Klimafolgenforschung. Moderator: Anthony Costello. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Att hålla havet rent

Vi måste göra de klimatsmarta vardagsvalen enklare för alla människor, säger norska prinsessan Mette-Marit. Här berättar hon om sitt intresse för havet och framhåller att vi måste hitta bättre material än plast att använda i världens produktionsled. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Se till att stoppa hungern

Fattigdom är inte längre något som enbart berör utvecklingsländer, utan även klassiskt rika nationer. Det säger Feike Sijbesma, vd för Hollandsbaserade hälsoföretaget DSM, i denna föreläsning. Han uppmanar fler företagare att ta ansvar och skapa en rättvis värld och menar att kommersiella bolag har ett mycket större ansvar än att tillgodose vinstkravet från sina aktieägare. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Matens politik i magasinsformat

Att rapportera om mat och matpolitik blir allt viktigare för National Geographic, säger vd Gary Knell. Med över en miljard följare på Facebook är National Geographic en maktfaktor när det gäller berättelser från den globala livsmedelsindustrin. Gary Knell berättar här om tidningens olika satsningar på att göra livsmedelshandeln tydlig och enkel att förstå. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Bättre liv genom rörelse

Barn rör sig mindre idag än deras egna far- och morföräldrar, säger Kjetil Siem från det norska fotbollsförbundet i sin föreläsning. Han vill förändra vanorna i Norge genom aktivitetsfrämjande initiativ. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

En optimal livsstil

Om människor ändrade sina kostvanor skulle vi öka medellivslängden med 3-4 år, säger Christopher Murray, näringsprofessor vid University of Washington. Här berättar han om sin forskning, som rör globala projekt om kost och näring. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Bättre politik för miljön

Fram till 2030 måste vi förändra de globala livsmedelssystemen, säger Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre i detta tal. Han menar också att mer satsningar borde göras på fiskodlingar, med förutsättning att det görs på ett naturvänligt sätt. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Tekniksmart lantbruk

Konsumenterna blir allt mer kräsna, samtidigt som teknikutvecklingen kommer att förändra vår relation till mat. Den spaningen gör professor Louise O Fresco från Nederländerna. Här talar hon om hur livsmedelsproduktion och konsumentbeteenden kommer att se ut i en nära framtid. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Halverad miljöpåverkan som mål

Vi har potential att förändra utvecklingen och skapa en grönare framtid, menar Michael Treschow, styrelseledamot på livsmedelsjätten Unilever. Här pratar han om bolagets ambitioner att minska sin negativa miljöpåverkan. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Skräp borde inte finnas

Vi lever i en värld av naturliga resurser och i en bättre värld borde inte skräp existera. Det säger Ellen McArthur, seglare och grundare till The Ellen MacArthur Foundation, vars mål är att driva på övergången till en cirkulär ekonom. Här förklarar hon hur vi alla skulle vinna på en global cirkulär ekonomi. Inspelat den 2 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Även grönsaker är miljöovänliga

Det finns inget miljövänligt sätt att tillverka livsmedel. All matproduktion behöver kemiska substanser, konstaterar professor Louise O Fresco. Övriga medverkande i detta panelsamtal om hållbar utveckling och livsmedelsproduktion är Ted Bianco, Christopher Murray, Michael Treschow och Jonas Gahr Støre. Moderator: Johan Kuylenstierna. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Visa fler

Mer allmänbildande & hem- och konsumentkunskap

Spelbarhet:
UR Skola
Längd
Titta UR Samtiden - Barn, mat och hälsa

Får vi cancer av allt?

Nästan dagligen ljuder matlarmet, men har du anledning att bli så rädd som medierna vill? Fysioterapeuten, författaren och bloggaren Jacob Gudiol menar att nästan alla larm är trams. Här berättar han om undersökningarna som larmar och hur de är genomföra och tolkade. Som exempel tar han en undersökning som pekade på att clementiner innehöll spårämnen av ett bekämpningsmedel som kunde vara farligt - om du åt ett kilo clementiner om dagen i ett år, med skalet på! Inspelat i Aula Magna på Stockholms universitet den 14 mars 2016. Arrangör: Konsumentföreningen Stockholm.

Spelbarhet:
UR Skola
Längd
Lyssna Barnaministeriet dokumentär

Barn och mat

Mat kan vara både komplicerat och känsloladdat, men också glädjeskapande och lustfyllt. Vad barn äter och inte äter är ett ämne som lätt väcker diskussion. Hur mycket bör barn äta, vad är lämplig kost och hur viktigt är det med regler kring mat? Vi tar reda på vad barnen själva tänker kring det de äter; vi träffar Signe, vars största intresse är matlagning, Selma, som har ett selektivt ätande och så besöker vi familjen Berg som bara äter veganskt.