Titta

UR Samtiden - EAT 2015

UR Samtiden - EAT 2015

Om UR Samtiden - EAT 2015

Forskare, politiker och affärsmän samlas under forumet Eat 2015 där mat, hälsa och klimatfrågor står i fokus. Inspelat på Clarion Sign, Stockholm, 1-2 juni 2015. Arrangör: Eat.

Till första programmet

UR Samtiden - EAT 2015 : Tekniksmart lantbrukDela
  1. Det är ett nöje att vara här.

  2. Jag vill skänka lite realism
    till det som vi har pratat om.

  3. Jag ska prata som ingenjör och biolog.
    Vetenskapen är inte svaret på allt-

  4. -men den sätter ramarna
    för vad som är möjligt.

  5. Samhället och politiker tar besluten,
    men vetenskapen kan ge vägledning.

  6. Och det finns mycket som är möjligt
    under de kommande decennierna.

  7. Om ni ska minnas ett begrepp härifrån
    så är det smarta livsmedelssystem.

  8. Våra system blir väldigt snabbt smarta.

  9. Det är inte bara nåt
    som berör oss i i-länderna.

  10. Det kommer att finnas överallt.

  11. Från fattiga bönder i Indien,
    till fattiga fiskare i Filippinerna-

  12. -till alla i vår del av världen.
    Jag ska tala om varför.

  13. Föreställ dig att du är
    en småbrukare i Tanzania.

  14. Du är kvinna
    och brukar jorden med hacka.

  15. Hon vet inte om hon har gödsel,
    om jorden behöver gödsel-

  16. -eller om fröna som hon använder
    kommer att vara livsdugliga.

  17. Det kommer att förändras fort.

  18. Vi har nu en bärbar apparat,
    lite mindre än era telefoner-

  19. -som omedelbart talar om
    ifall jorden är angripen av svamp-

  20. -och om den behöver vatten,
    mineraler eller ämnen som kväve.

  21. Den är nu så billig att den kan göras
    tillgänglig till de flesta byar-

  22. -där det finns Internetuppkoppling.
    På så vis får hon nästan omedelbart-

  23. -alla nödvändiga uppgifter om jorden.

  24. Då kan hon köpa den gödsel som
    hon behöver, varken mer eller mindre.

  25. Om man kombinerar det med olika sätt
    att samarbeta med andra bönder-

  26. -och kanske få hjälp att köpa redskap,
    så möjliggör det en helt ny värld.

  27. Jordbruk handlar om det lilla,
    det lokala och det vackra-

  28. -men även om att hitta rätt skala.

  29. Kvinnan behöver andra redskap.
    Det finns inget mer slitsamt arbete-

  30. -än att bruka jorden för hand.

  31. Vi behöver smart mekanisering-

  32. -som får barn att vilja vara bönder
    i stället för att flytta till städer.

  33. Ta sen en mjölkbonde här i Sverige.

  34. Hans kor står redan i en prydlig rad.

  35. Om han är smart och avancerad har
    han robotteknik för att mjölka korna.

  36. Ni tror kanske att han är
    avancerad nog för att vara smart-

  37. -men han eller hon kommer snabbt
    att gå över till ett robotsystem-

  38. -som mäter allt om mjölken.

  39. Inte bara om kon är sjuk,
    utan även optimal fodermängd.

  40. Det tittar också noga
    på sammansättningen.

  41. Gården producerar inte bara mjölk,
    utan även enzymer och ingredienser-

  42. -för en framtida kemiindustri
    baserad på biomaterial.

  43. Han kommer kanske
    att delta i ett samarbete-

  44. -inom kemiindustrin,
    inte bara inom livsmedelsindustrin.

  45. Kemikalierna blir ingredienser
    i framtida livsmedelssystem-

  46. -som kopplar samman bönder och
    konsumenter på ett mer direkt sätt.

  47. Mjölken, enzymerna eller proteinerna
    som du köper av bonden-

  48. -har en etikett, där det står
    vilken gård de kommer ifrån.

  49. Då kommer vi till konsumenten.

  50. Dagens konsumenter, och inte bara
    inom de rika ländernas medelklass-

  51. -vill veta varifrån maten kommer.

  52. Inte bara från exakt vilken gård-

  53. -utan även vad gäller tillsatser
    och så vidare.

  54. Att läsa en etikett är komplicerat,
    men man kan söka på nätet-

  55. -och se exakt vad man behöver.

  56. Man kan skaffa en smart kyl som talar
    om att man borde äta mer morötter.

  57. Sen trycker man på en knapp
    och morötterna levereras.

  58. Det här finns nu. Hur ser då
    framtida livsmedelssystem ut?

  59. Det är inte bara kopplingen mellan
    livsmedel, robotteknik och IT.

  60. Ibland skojar jag
    om "grisarnas Internet".

  61. Alla grisar är kopplade till systemet,
    liksom kor, kaniner eller majsfält.

  62. Framtidens livsmedel kommer att
    handla om ett par nya saker.

  63. Det är banbrytande fält
    som vi tittar på nu.

  64. Vi måste titta på andra arter.

  65. Protein är det största problemet.

  66. Vi ska livnära ytterligare två miljarder
    och alla som lider brist på proteiner.

  67. Men källorna kan vara andra än nu.

  68. En stor del av vårt proteinintag
    lär alltid komma från djur.

  69. Fisk i allt högre grad och
    i mindre grad kött, särskilt rött kött.

  70. Det beror inte på att vi är köttätare-

  71. -utan för att djur, som kor och getter,
    alltså idisslare-

  72. -kan äta material från marken
    som vi människor inte kan smälta.

  73. De är ett viktigt sätt att använda mark
    som vi annars inte kan använda.

  74. Många våtmarker kan inte odlas.

  75. De inre delarna av Mongoliet
    duger bara till boskap-

  76. -och det är en väldigt effektiv metod.

  77. Men vi kommer att leta efter nya källor.

  78. I haven har vi de lägre arterna
    i näringskedjan-

  79. -som alger, små organismer,
    svampar och så vidare.

  80. I framtiden kommer vi inte
    nödvändigtvis att äta varmblodiga djur.

  81. Och dessa djur, bakterier och så vidare
    kan användas-

  82. -i denna "kemikalisering"
    av näringskedjan.

  83. Vi använder mer av de här arterna.

  84. En annan viktig sak
    följer på robotiseringen-

  85. -och analysen av hela näringskedjan.

  86. Vi kommer att titta mer noga på
    vad som utgör avfall-

  87. -och vilket avfall
    som kan återanvändas.

  88. Vi kan använda allt avfall
    som vi producerar-

  89. -som ingredienser i ett nytt system.

  90. Tänk er att hämta mineraler
    och proteiner från våra städers avlopp-

  91. -och kanske använda som djurfoder.
    Det finns enorma möjligheter.

  92. Så vill jag att ni tänker på
    framtidens livsmedelsproduktion.

  93. Vi måste avgöra vad vi vill och vad
    som är nödvändigt och acceptabelt-

  94. -men liksom ingen förutsåg
    smarttelefonens påverkan-

  95. -tror jag att smart jordbruk och smarta
    livsmedel kommer att förändra våra liv-

  96. -och det gäller även fattiga bönder
    och konsumenter i utvecklingsländer.

  97. Översättning: Richard Schicke
    www.btistudios.com

Hjälp

Stäng

Skapa klipp

Klippets starttid

Ange tiden som sekunder, mm:ss eller hh:mm:ss.

Klippets sluttid

Ange tiden som sekunder, mm:ss eller hh:mm:ss.Sluttiden behöver vara efter starttiden.

Bädda in ditt klipp:

Bädda in programmet

Du som arbetar som lärare får bädda in program från UR om programmet ska användas för utbildning. Godkänn användarvillkoren för att fortsätta din inbäddning.

tillbaka

Bädda in programmet

tillbaka

Tekniksmart lantbruk

Produktionsår:
Längd:
Tillgängligt till:

Konsumenterna blir allt mer kräsna, samtidigt som teknikutvecklingen kommer att förändra vår relation till mat. Den spaningen gör professor Louise O Fresco från Nederländerna. Här talar hon om hur livsmedelsproduktion och konsumentbeteenden kommer att se ut i en nära framtid. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Ämnen:
Hem- och konsumentkunskap > Mat och hälsa
Ämnesord:
Dryck, Lantbruk, Livsmedelskonsumtion, Mat
Utbildningsnivå:
Allmänbildande

Alla program i UR Samtiden - EAT 2015

Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Att råda bot på fattigdom

Det är inte okomplicerat för en oljeproducerande nation att vara ett föredöme när det gäller hållbarhet och det globala klimatet, konstaterar Norges statsminister Erna Solberg. Här berättar hon om Norges visioner när det gäller matkonsumtion, världssvält och naturens tillstånd. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Dyrare utan eko

En lantbrukares mardröm är torka, extrem nederbörd eller stormar. Dessa variationer i klimatet blir dock allt vanligare i takt med den globala uppvärmningen av planeten. Det säger professor Hans Joachim Schellnhuber, en av Europas ledande klimatforskare. I det här talet pekar han även på det faktum att våra livsmedelspriser kommer att stiga dramatiskt om vi inte lyckas vända planetens stigande temperaturer. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

En klimatsmart modell för Kenya

Förändring är livsnödvändigt för lantbrukarna, säger Helen Gichohi från Equity Ground Foundation i Kenya. Här berättar hon om en modell som ska förstärka böndernas positioner i Kenya och omgivande länder för att de ska kunna överleva i dagens svåra globala handelsvärld. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Global ekonomi och ekologi

Den privata sektorn står för 9 av 10 jobb i den globala handeln. Vi bör inte enbart se till våra aktieägares bästa utan även samhällets bästa, menar Paul Bulcke som är vd för livsmedelsjätten Nestlé. Här berättar han hur ett multinationellt företag kan hjälpa till att hitta hållbarhetslösningar. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Finns det en hållbar väg?

Panelsamtal med företagsledare och forskare om hållbar utveckling och kommers. Medverkande: Elisabeth Grieg, Griegkoncernen, Paul Bulcke, Nestlé, Helen Gichohi, Equity Group Foundation och Hans Joachim Schellnhuber, Potsdam-Institut für Klimafolgenforschung. Moderator: Anthony Costello. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Att hålla havet rent

Vi måste göra de klimatsmarta vardagsvalen enklare för alla människor, säger norska prinsessan Mette-Marit. Här berättar hon om sitt intresse för havet och framhåller att vi måste hitta bättre material än plast att använda i världens produktionsled. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Se till att stoppa hungern

Fattigdom är inte längre något som enbart berör utvecklingsländer, utan även klassiskt rika nationer. Det säger Feike Sijbesma, vd för Hollandsbaserade hälsoföretaget DSM, i denna föreläsning. Han uppmanar fler företagare att ta ansvar och skapa en rättvis värld och menar att kommersiella bolag har ett mycket större ansvar än att tillgodose vinstkravet från sina aktieägare. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Matens politik i magasinsformat

Att rapportera om mat och matpolitik blir allt viktigare för National Geographic, säger vd Gary Knell. Med över en miljard följare på Facebook är National Geographic en maktfaktor när det gäller berättelser från den globala livsmedelsindustrin. Gary Knell berättar här om tidningens olika satsningar på att göra livsmedelshandeln tydlig och enkel att förstå. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Bättre liv genom rörelse

Barn rör sig mindre idag än deras egna far- och morföräldrar, säger Kjetil Siem från det norska fotbollsförbundet i sin föreläsning. Han vill förändra vanorna i Norge genom aktivitetsfrämjande initiativ. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

En optimal livsstil

Om människor ändrade sina kostvanor skulle vi öka medellivslängden med 3-4 år, säger Christopher Murray, näringsprofessor vid University of Washington. Här berättar han om sin forskning, som rör globala projekt om kost och näring. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Bättre politik för miljön

Fram till 2030 måste vi förändra de globala livsmedelssystemen, säger Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre i detta tal. Han menar också att mer satsningar borde göras på fiskodlingar, med förutsättning att det görs på ett naturvänligt sätt. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Tekniksmart lantbruk

Konsumenterna blir allt mer kräsna, samtidigt som teknikutvecklingen kommer att förändra vår relation till mat. Den spaningen gör professor Louise O Fresco från Nederländerna. Här talar hon om hur livsmedelsproduktion och konsumentbeteenden kommer att se ut i en nära framtid. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Halverad miljöpåverkan som mål

Vi har potential att förändra utvecklingen och skapa en grönare framtid, menar Michael Treschow, styrelseledamot på livsmedelsjätten Unilever. Här pratar han om bolagets ambitioner att minska sin negativa miljöpåverkan. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Skräp borde inte finnas

Vi lever i en värld av naturliga resurser och i en bättre värld borde inte skräp existera. Det säger Ellen McArthur, seglare och grundare till The Ellen MacArthur Foundation, vars mål är att driva på övergången till en cirkulär ekonom. Här förklarar hon hur vi alla skulle vinna på en global cirkulär ekonomi. Inspelat den 2 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Även grönsaker är miljöovänliga

Det finns inget miljövänligt sätt att tillverka livsmedel. All matproduktion behöver kemiska substanser, konstaterar professor Louise O Fresco. Övriga medverkande i detta panelsamtal om hållbar utveckling och livsmedelsproduktion är Ted Bianco, Christopher Murray, Michael Treschow och Jonas Gahr Støre. Moderator: Johan Kuylenstierna. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Visa fler

Mer allmänbildande & hem- och konsumentkunskap

Spelbarhet:
UR Skola
Längd
Titta UR Samtiden - EAT 2016

Fetast i världen

Alejandro Calvillo driver en kampanj för sockerskatt och bättre skolmat i Mexiko. Förr åt man mycket majs, bönor och chili. Nu har allt förändrats och istället är det sockrad dricka och processad mat som gäller, berättar Calvillo som menar att vi måste erkänna problemet och hitta lösningar. Inspelat den 14 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Spelbarhet:
UR Skola
Längd
Lyssna Barnaministeriet dokumentär

Barn och mat

Mat kan vara både komplicerat och känsloladdat, men också glädjeskapande och lustfyllt. Vad barn äter och inte äter är ett ämne som lätt väcker diskussion. Hur mycket bör barn äta, vad är lämplig kost och hur viktigt är det med regler kring mat? Vi tar reda på vad barnen själva tänker kring det de äter; vi träffar Signe, vars största intresse är matlagning, Selma, som har ett selektivt ätande och så besöker vi familjen Berg som bara äter veganskt.