UR Samtiden - EAT 2015

Om UR Samtiden - EAT 2015
Forskare, politiker och affärsmän samlas under forumet Eat 2015 där mat, hälsa och klimatfrågor står i fokus. Inspelat på Clarion Sign, Stockholm, 1-2 juni 2015. Arrangör: Eat.
Dela serien
Dela serien på FacebookDela serien på TwitterDela serien på PinterestDela serien via e-post Kopiera länkTangentbordskontroller för spelaren
- ␣Mellanslag,
- ↵Retur:
- Spela / pausa programmet
- M
- Ljud på / av
- ↑Pil upp:
- Höj ljudvolymen
- ↓Pil ned:
- Sänk ljudvolymen
- →Pil höger:
- Hoppa framåt 5 sekunder
- ←Pil vänster:
- Hoppa bakåt 5 sekunder
- 0 - 9
- Hoppa direkt till 0% - 90% av programmets längd
- C
- Välj språk för undertextning
- F
- Visa spelaren i helskärmsläge
- Esc
- Avsluta helskärmsläge

För flera år sedan funderade jag över-
-om kostkvaliteten i USA förbättrades
eller inte.Många av oss har lagt ner mycket jobb
på att förbättra kostkvaliteten--men det som jag insåg var att
ingen följde upp kostkvaliteten i USA.Det kan tyckas vara en grundvariabel
som vi bör mäta--för att veta om det går framåt
eller bakåt.Jag visste faktiskt inte.
Vi gick igenom en lågkonjunktur--så det fanns anledning att tro
att kostkvaliteten faktiskt försämrades--och det fanns anekdotiska bevis för
det. Därför ville jag undersöka saken.Första frågan var förstås
hur vi skulle mäta kostkvalitet.Lyckligtvis hade vi jobbat på det
i femton år--och skapat
Alternative Healthy Eating Index.Vi hade visat att jordbruks-
departementets index var värdelöst.De som hade ett högre värde enligt
deras index var inte friskare än andra.Därför samlade vi bevis från våra
egna studier och världslitteraturen--och identifierade elva variabler som
är kopplade till koronakärlssjukdom.Vi visade att det indexet förutsade
hjärtsjukdomar, diabetes, med mera--och det inte bara i vår egen studie.
Även Whitehall-studien i Storbritannien
visade att det förutsade kärlsjukdomar.Så vi hade alltså ett effektivt index
för att bedöma kostkvalitet.Sen tog vi den nationella hälso-
och näringsundersökningen från USA--och applicerade vårt kostindex
på den datan.Det krävde en viss möda och
en av våra doktorander, Daniel Wang--förtjänar äran för
att ha gjort det noggranna arbetet.Det som vi visade var-
-att kostkvaliteten i USA stadigt
hade förbättrats sedan år 1999.Vi började med att titta på
fram till och med 2009 och 2010--och såg en stadig ökning.
Den datan publicerades i fjol.Vi har nyligen fått den färskaste
rådatan från folkhälsomyndigheten--och applicerade den på vårt index.
Återigen ser vi en stadig förbättring
av kostkvaliteten.Det är kanske mer informativt att
dela upp det på de elva variablerna.Som ni ser är den stora pådrivaren
av förbättrad kostkvalitet transfetter.Vi har eliminerat runt 85 %
av transfetterna i kosten i USA.Den mörklila linjen visar förbättringar
vad gäller sockersötade drycker--där konsumtionen faktiskt minskar.
Vi ser även att fullkorn,
fleromättat fett och frukt sakta stiger.Det här visar tydligt att förändringar
är möjliga. Hur de sker kan diskuteras--men främst berodde det på upplysning
samt regleringar vad gäller transfetter.Vi kan alltså dokumentera
en förbättring av kostkvaliteten--men det ser annorlunda ut
om vi väger in socioekonomisk status.Då ser vi att vi står inför
en enorm utmaning.Nästan alla förbättringar skedde hos
högre socioekonomiska grupper--utbildade som kan göra förändringar.
Den blå linjen är den lägsta gruppen
och den har knappt förbättrats alls.Klyftan har alltså nästan fördubblats
mellan de socioekonomiska grupperna.Jag har nästan tagit upp hela tiden.
Jag vill gärna påpeka det faktum-
-att vi har sätt att mäta kostkvalitet
på ett ganska enkelt, okomplicerat vis.De kan säga mycket om vad som
funkar för att förbättra kostkvaliteten.Men jag vill också belysa att de flesta
länder bör mäta kostkvaliteten.Det är en mycket viktig hälsovariabel-
-och ibland har länder nationell data
som de kan använda sig av--men annars går den att samla in.
Förhoppningsvis kan vi framöver
titta på hur andra länder lyckas--förhoppningsvis fortare än i USA.
Översättning: Maria Isacsson
www.btistudios.com
Skapa klipp
Klippets starttid
Ange tiden som sekunder, mm:ss eller hh:mm:ss.Klippets sluttid
Ange tiden som sekunder, mm:ss eller hh:mm:ss.Sluttiden behöver vara efter starttiden.Jakten på rätt kost
- Produktionsår:
- Längd:
- Tillgängligt till:
Alla länder borde studera sina medborgares ätvanor och kvalitet på kosten, menar näringsprofessor Walter Willett i denna föreläsning. I sin forskning försöker Walter Willett hitta lösningar på en global och hälsosam diet. Inspelat den 2 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.
- Ämnen:
- Hem- och konsumentkunskap > Mat och hälsa
- Ämnesord:
- Dietik, Dryck, Mat
- Utbildningsnivå:
- Allmänbildande
Alla program i UR Samtiden - EAT 2015

- Spelbarhet:
- UR Skola
- Längd:
Att råda bot på fattigdom
Det är inte okomplicerat för en oljeproducerande nation att vara ett föredöme när det gäller hållbarhet och det globala klimatet, konstaterar Norges statsminister Erna Solberg. Här berättar hon om Norges visioner när det gäller matkonsumtion, världssvält och naturens tillstånd. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.
- Produktionsår:
- 2015
- Utbildningsnivå:
- Allmänbildande

- Spelbarhet:
- UR Skola
- Längd:
Dyrare utan eko
En lantbrukares mardröm är torka, extrem nederbörd eller stormar. Dessa variationer i klimatet blir dock allt vanligare i takt med den globala uppvärmningen av planeten. Det säger professor Hans Joachim Schellnhuber, en av Europas ledande klimatforskare. I det här talet pekar han även på det faktum att våra livsmedelspriser kommer att stiga dramatiskt om vi inte lyckas vända planetens stigande temperaturer. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.
- Produktionsår:
- 2015
- Utbildningsnivå:
- Allmänbildande

- Spelbarhet:
- UR Skola
- Längd:
En klimatsmart modell för Kenya
Förändring är livsnödvändigt för lantbrukarna, säger Helen Gichohi från Equity Ground Foundation i Kenya. Här berättar hon om en modell som ska förstärka böndernas positioner i Kenya och omgivande länder för att de ska kunna överleva i dagens svåra globala handelsvärld. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.
- Produktionsår:
- 2015
- Utbildningsnivå:
- Allmänbildande

- Spelbarhet:
- UR Skola
- Längd:
Global ekonomi och ekologi
Den privata sektorn står för 9 av 10 jobb i den globala handeln. Vi bör inte enbart se till våra aktieägares bästa utan även samhällets bästa, menar Paul Bulcke som är vd för livsmedelsjätten Nestlé. Här berättar han hur ett multinationellt företag kan hjälpa till att hitta hållbarhetslösningar. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.
- Produktionsår:
- 2015
- Utbildningsnivå:
- Allmänbildande

- Spelbarhet:
- UR Skola
- Längd:
Finns det en hållbar väg?
Panelsamtal med företagsledare och forskare om hållbar utveckling och kommers. Medverkande: Elisabeth Grieg, Griegkoncernen, Paul Bulcke, Nestlé, Helen Gichohi, Equity Group Foundation och Hans Joachim Schellnhuber, Potsdam-Institut für Klimafolgenforschung. Moderator: Anthony Costello. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.
- Produktionsår:
- 2015
- Utbildningsnivå:
- Allmänbildande

- Spelbarhet:
- UR Skola
- Längd:
Att hålla havet rent
Vi måste göra de klimatsmarta vardagsvalen enklare för alla människor, säger norska prinsessan Mette-Marit. Här berättar hon om sitt intresse för havet och framhåller att vi måste hitta bättre material än plast att använda i världens produktionsled. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.
- Produktionsår:
- 2015
- Utbildningsnivå:
- Allmänbildande

- Spelbarhet:
- UR Skola
- Längd:
Se till att stoppa hungern
Fattigdom är inte längre något som enbart berör utvecklingsländer, utan även klassiskt rika nationer. Det säger Feike Sijbesma, vd för Hollandsbaserade hälsoföretaget DSM, i denna föreläsning. Han uppmanar fler företagare att ta ansvar och skapa en rättvis värld och menar att kommersiella bolag har ett mycket större ansvar än att tillgodose vinstkravet från sina aktieägare. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.
- Produktionsår:
- 2015
- Utbildningsnivå:
- Allmänbildande

- Spelbarhet:
- UR Skola
- Längd:
Matens politik i magasinsformat
Att rapportera om mat och matpolitik blir allt viktigare för National Geographic, säger vd Gary Knell. Med över en miljard följare på Facebook är National Geographic en maktfaktor när det gäller berättelser från den globala livsmedelsindustrin. Gary Knell berättar här om tidningens olika satsningar på att göra livsmedelshandeln tydlig och enkel att förstå. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.
- Produktionsår:
- 2015
- Utbildningsnivå:
- Allmänbildande

- Spelbarhet:
- UR Skola
- Längd:
Bättre liv genom rörelse
Barn rör sig mindre idag än deras egna far- och morföräldrar, säger Kjetil Siem från det norska fotbollsförbundet i sin föreläsning. Han vill förändra vanorna i Norge genom aktivitetsfrämjande initiativ. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.
- Produktionsår:
- 2015
- Utbildningsnivå:
- Allmänbildande

- Spelbarhet:
- UR Skola
- Längd:
En optimal livsstil
Om människor ändrade sina kostvanor skulle vi öka medellivslängden med 3-4 år, säger Christopher Murray, näringsprofessor vid University of Washington. Här berättar han om sin forskning, som rör globala projekt om kost och näring. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.
- Produktionsår:
- 2015
- Utbildningsnivå:
- Allmänbildande

- Spelbarhet:
- UR Skola
- Längd:
Bättre politik för miljön
Fram till 2030 måste vi förändra de globala livsmedelssystemen, säger Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre i detta tal. Han menar också att mer satsningar borde göras på fiskodlingar, med förutsättning att det görs på ett naturvänligt sätt. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.
- Produktionsår:
- 2015
- Utbildningsnivå:
- Allmänbildande

- Spelbarhet:
- UR Skola
- Längd:
Tekniksmart lantbruk
Konsumenterna blir allt mer kräsna, samtidigt som teknikutvecklingen kommer att förändra vår relation till mat. Den spaningen gör professor Louise O Fresco från Nederländerna. Här talar hon om hur livsmedelsproduktion och konsumentbeteenden kommer att se ut i en nära framtid. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.
- Produktionsår:
- 2015
- Utbildningsnivå:
- Allmänbildande

- Spelbarhet:
- UR Skola
- Längd:
Halverad miljöpåverkan som mål
Vi har potential att förändra utvecklingen och skapa en grönare framtid, menar Michael Treschow, styrelseledamot på livsmedelsjätten Unilever. Här pratar han om bolagets ambitioner att minska sin negativa miljöpåverkan. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.
- Produktionsår:
- 2015
- Utbildningsnivå:
- Allmänbildande

- Spelbarhet:
- UR Skola
- Längd:
Skräp borde inte finnas
Vi lever i en värld av naturliga resurser och i en bättre värld borde inte skräp existera. Det säger Ellen McArthur, seglare och grundare till The Ellen MacArthur Foundation, vars mål är att driva på övergången till en cirkulär ekonom. Här förklarar hon hur vi alla skulle vinna på en global cirkulär ekonomi. Inspelat den 2 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.
- Produktionsår:
- 2015
- Utbildningsnivå:
- Allmänbildande

- Spelbarhet:
- UR Skola
- Längd:
Även grönsaker är miljöovänliga
Det finns inget miljövänligt sätt att tillverka livsmedel. All matproduktion behöver kemiska substanser, konstaterar professor Louise O Fresco. Övriga medverkande i detta panelsamtal om hållbar utveckling och livsmedelsproduktion är Ted Bianco, Christopher Murray, Michael Treschow och Jonas Gahr Støre. Moderator: Johan Kuylenstierna. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.
- Produktionsår:
- 2015
- Utbildningsnivå:
- Allmänbildande