Titta

UR Samtiden - EAT 2015

UR Samtiden - EAT 2015

Om UR Samtiden - EAT 2015

Forskare, politiker och affärsmän samlas under forumet Eat 2015 där mat, hälsa och klimatfrågor står i fokus. Inspelat på Clarion Sign, Stockholm, 1-2 juni 2015. Arrangör: Eat.

Till första programmet

UR Samtiden - EAT 2015 : Övervikt är ett globalt hotDela
  1. God morgon.

  2. Ers excellenser, mina damer
    och herrar, vänner och kollegor-

  3. -det är ett nöje och ett privilegium
    att vara här.

  4. Jag vill tacka arrangörerna för att de
    bjöd in mig till detta underbara möte.

  5. Jag vill speciellt tacka
    Gunhild och Johan.

  6. Möjligheten att få lämna ett litet
    bidrag i en sådan här stor fråga-

  7. -är ett stort nöje
    och ett stort privilegium.

  8. Jag vill också tacka
    Johan och Gunhild-

  9. -för att de bjöd in
    min kollega Rob Bailey och mig-

  10. -för att samarbeta
    med EAT:s samarbetspartners:

  11. Folkhälsoinstitutet i Norge-

  12. -Universitet i Oslo
    och Stockholm Resilience Centre.

  13. De har tittat på det här projektet-

  14. -och som Femi sa är det
    det första projektet av det här slaget-

  15. -som EAT deltar i.

  16. Jag har blivit ombedd att berätta
    vad vi har gjort det senaste halvåret.

  17. Ni hittar några exemplar av vår rapport
    utlagda på borden här utanför.

  18. Rob och jag
    har skrivit den här rapporten-

  19. -med hjälp av våra samarbetspartners.

  20. Den publicerades på nätet i fredags,
    så den är färsk från tryckpressarna.

  21. Vi tog med oss några exemplar
    för den som vill veta mer.

  22. Det vore fint om ni kunde ta dem.

  23. Vi har släpat hit dem från London,
    och jag vill helst slippa ta hem några.

  24. Så varsågoda att ta en.
    Lite lättsam läsning.

  25. Först vill jag erkänna
    att jag inte är någon fotograf.

  26. Jag önskar att jag kunde ta
    så fina bilder som dem vi såg i morse-

  27. -under Mattias föredrag.

  28. Det finns inget bättre sätt
    att förmedla vikten av vårt arbete-

  29. -vid Chatham house.

  30. Jag vet inte om jag vill ha en isbjörn-

  31. -men barnen vill nog ha en isbjörn-

  32. -eller något annat djur
    som Mattias visade oss.

  33. Jag vill ta upp några centrala problem.

  34. Jag har haft turen att kunna följa-

  35. -dem som nyligen har talat.

  36. Jag behöver inte gå igenom
    alla punkter som jag hade tänkt ta upp.

  37. Jag talar om "en pandemi",
    andra talar om "fetma-epidemin".

  38. Hur vi än beskriver det, är det ett
    stort problem i alla världens länder.

  39. Det är helt klart en pandemi,
    enligt min definition av ordet.

  40. Vi talar om 1,9 miljarder vuxna
    runtom i världen som är överviktiga.

  41. Av dessa
    räknas 600 miljoner som feta.

  42. Det här är WHO:s siffror.

  43. Jag ska bara nämna en siffra:

  44. Cirka 3 miljoner dödsfall varje år
    kan kopplas till övervikt och fetma.

  45. Kostnaderna för miljön är mycket höga.

  46. Vi hörde i morse
    vad konstbevattning i jordbruket kostar.

  47. Men den goda nyheten är:

  48. Det som är bra för folkhälsan
    är oftast bra för miljön.

  49. Ni har redan hört en del om det
    här i morse.

  50. Här ser ni omslagsbilden
    till vår rapport.

  51. Vi ville undersöka
    den omdebatterade frågan:

  52. Hur påverkar man beteendet?

  53. Som Femi sa, är avsikten att hjälpa-

  54. -dem som vill äta på ett sätt som
    är hälsosammare och bättre för miljön.

  55. Vad betyder det att äta
    på ett hållbart sätt?

  56. Man har inte definierat vilken mat
    som är både hälsosam och hållbar.

  57. Vi ville titta närmare på delar av den
    slags kosthållning som vi har talat om-

  58. -de senaste dagarna.

  59. Vi ville studera sådant
    som att äta mer växter och mindre kött.

  60. Vi ville speciellt titta på
    hur konsumtionen av palmolja har ökat.

  61. Skälen till det
    diskuterar jag gärna i pausen.

  62. Vi ville också titta på
    hur man kan minska på sockret.

  63. Vi tittade på en rad åtgärder.

  64. Man kan informera och stötta.

  65. Omgivningen
    kan ge en knuff i rätt riktning.

  66. Man kan underlätta konsumenters val.

  67. Det finns ett spektrum av åtgärder.

  68. Och staten kan införa restriktioner
    eller förbud mot vissa matvaror.

  69. Vårt arbete,
    som vi beskriver i rapporten-

  70. -diskuterades av experter
    vid en konferens vid Chatham House-

  71. -i början av april.

  72. Det har varit ett sprintlopp, vi kanske
    ska ha ett medeldistans-perspektiv-

  73. -eller rentav
    se det som ett maratonlopp.

  74. Men vi måste klargöra
    vad hälsosam och hållbar mat är.

  75. Som David Katz sa:
    "Vi måste veta när vi är där."

  76. Jag gillade verkligen hans definition.

  77. Vi har ju ingen gemensam definition.

  78. Han sa: "Ät mat,
    inte för mycket och mest växter."

  79. En kort och koncis sammanfattning.

  80. Jag kanske citerade honom fel,
    i så fall ber jag om ursäkt.

  81. Det finns mycket forskning
    om hälsofrämjande åtgärder-

  82. -viss forskning
    om åtgärder på miljösidan-

  83. -och bara lite om kombinationen av
    båda sakerna och fördelarna med det.

  84. Tyvärr finns det få studier
    från låg- och medelinkomstländer.

  85. På skärmen står det
    att jag inte har någon tid kvar.

  86. Jag ska snabbt dra igenom resten.

  87. Beträffande politiska åtgärder-

  88. -finns det störst stöd
    för skatter och restriktioner.

  89. Jag pratar om den statliga nivån. Där
    kan vi göra störst global skillnad.

  90. Knuffar i rätt riktning och information
    räcker inte som enda åtgärder-

  91. -men är viktiga delar
    i en sammansatt strategi.

  92. Allt ifrån annonser och information
    till förbud och restriktioner-

  93. -har en viktig roll
    i en sammansatt strategi.

  94. Statliga åtgärder kan skicka en signal.

  95. De kan påverka människors beteende.

  96. Man kan till exempel
    ändra innehållet i olika produkter-

  97. -eller uppmuntra konsumenter
    att göra vissa val.

  98. Punkt två är att socioekonomiska
    och politiska faktorer är viktiga.

  99. Den så kallade makromiljön
    formar makrokontexten.

  100. Det är sånt som
    handeln, restauranger, reklam-

  101. -och speciellt den politiska ekonomin.

  102. I rapporten hittar ni exempel
    på den politiska ekonomins inflytande.

  103. Vi tittade på drycker
    som är sötade med socker-

  104. -situationen i Mexiko
    och på Stillahavsöarna.

  105. Jag hinner inte gå in på detaljer-

  106. -men det är viktigt
    att se till hela bilden.

  107. Vi måste noga studera
    andra sektorer, andra områden-

  108. -där man har vidtagit
    effektiva åtgärder.

  109. Ta till exempel tobaksindustrin
    eller Sveriges alkoholrestriktioner.

  110. I går hade vi ett kompetensforum.
    Det här är huvudbudskapet därifrån.

  111. Det är viktigt
    att vi får med många discipliner.

  112. Man vill ha en arbetsgrupp där olika
    delar av världen finns representerade.

  113. Framför mig
    ser jag ett hav av ansikten.

  114. Vi måste titta på de länder som
    verkligen har drabbats svårt av det här.

  115. Vi måste ha ett samarbete
    med låg- och medelinkomstländerna.

  116. De har inte bara problem
    med övervikt och fetma.

  117. Parallellt har de fortfarande problem
    med undernäring och hunger.

  118. Det här budskapet
    vill jag att ni tar med er hem:

  119. Vi måste komma igång. Vi har ägnat
    mycket tid åt analys och diagnos.

  120. Vi har hört
    så mycket om vilka problemen är.

  121. Hur får vi till stånd en förändring?

  122. Vi har ett bra tillfälle 2015-2016

  123. Under det kommande året
    får vi en fantastisk chans.

  124. Man ska anta
    de nya hållbarhetsmålen i september-

  125. -men innan dess kommer det
    att hållas flera möten på hög nivå.

  126. Det är G7-, G8- och G20-möten.
    Vi måste dra nytta av det-

  127. -och engagera beslutsfattare,
    producenter, konsumenter-

  128. -hälsomyndigheter,
    näringslivet och civilsamhället.

  129. Andra har sagt det här, men det är
    en tydlig slutsats från vår genomgång-

  130. -och litteraturgenomgången
    som vår rapport bygger på.

  131. Jag är forskare
    och har jobbat med policyfrågor-

  132. -åt Storbritanniens regering
    och internationellt.

  133. Så det är föga förvånande
    att jag vill ha mer utvärdering.

  134. Det är nödvändigt.

  135. Vi vill kunna ge ett tydligt budskap
    till beslutsfattarna.

  136. Till sist vill jag säga:

  137. Att olika åtgärder inte har utvärderats
    är ingen ursäkt för passivitet.

  138. Vi måste bygga vidare
    på samarbetet inom EAT-

  139. -så att vi kommer igång under de
    kommande veckorna och månaderna.

  140. Vi har ett maratonlopp framför oss.

  141. Här är dem vi har att tacka.
    Det här har varit ett samarbete.

  142. Det här är något
    vi måste arbeta med tillsammans.

  143. Men jag är ganska övertygad om...

  144. Med alla här inne, med samarbetet
    inom EAT, kan vi göra skillnad.

  145. Jag ser fram emot att träffa er nästa år
    och höra om alla framsteg.

  146. Tack så mycket.

  147. Översättning: Sirje Rundqvist Talva
    www.btistudios.com

Hjälp

Stäng

Skapa klipp

Klippets starttid

Ange tiden som sekunder, mm:ss eller hh:mm:ss.

Klippets sluttid

Ange tiden som sekunder, mm:ss eller hh:mm:ss.Sluttiden behöver vara efter starttiden.

Bädda in ditt klipp:

Bädda in programmet

Du som arbetar som lärare får bädda in program från UR om programmet ska användas för utbildning. Godkänn användarvillkoren för att fortsätta din inbäddning.

tillbaka

Bädda in programmet

tillbaka

Övervikt är ett globalt hot

Produktionsår:
Längd:
Tillgängligt till:

Övervikt har blivit en global pandemi. Det konstaterar professor David Harper som forskar om livsmedelssäkerhet på tankesmedjan Chatham House i England. Därför måste vi ha ett tydligare mål för att skapa en hälsosammare planet, menar han. Inspelat den 2 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Ämnen:
Hem- och konsumentkunskap > Mat och hälsa
Ämnesord:
Allmän medicin, Dietik, Medicin, Ämnesomsättningssjukdomar, Övervikt
Utbildningsnivå:
Allmänbildande

Alla program i UR Samtiden - EAT 2015

Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Att råda bot på fattigdom

Det är inte okomplicerat för en oljeproducerande nation att vara ett föredöme när det gäller hållbarhet och det globala klimatet, konstaterar Norges statsminister Erna Solberg. Här berättar hon om Norges visioner när det gäller matkonsumtion, världssvält och naturens tillstånd. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Dyrare utan eko

En lantbrukares mardröm är torka, extrem nederbörd eller stormar. Dessa variationer i klimatet blir dock allt vanligare i takt med den globala uppvärmningen av planeten. Det säger professor Hans Joachim Schellnhuber, en av Europas ledande klimatforskare. I det här talet pekar han även på det faktum att våra livsmedelspriser kommer att stiga dramatiskt om vi inte lyckas vända planetens stigande temperaturer. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

En klimatsmart modell för Kenya

Förändring är livsnödvändigt för lantbrukarna, säger Helen Gichohi från Equity Ground Foundation i Kenya. Här berättar hon om en modell som ska förstärka böndernas positioner i Kenya och omgivande länder för att de ska kunna överleva i dagens svåra globala handelsvärld. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Global ekonomi och ekologi

Den privata sektorn står för 9 av 10 jobb i den globala handeln. Vi bör inte enbart se till våra aktieägares bästa utan även samhällets bästa, menar Paul Bulcke som är vd för livsmedelsjätten Nestlé. Här berättar han hur ett multinationellt företag kan hjälpa till att hitta hållbarhetslösningar. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Finns det en hållbar väg?

Panelsamtal med företagsledare och forskare om hållbar utveckling och kommers. Medverkande: Elisabeth Grieg, Griegkoncernen, Paul Bulcke, Nestlé, Helen Gichohi, Equity Group Foundation och Hans Joachim Schellnhuber, Potsdam-Institut für Klimafolgenforschung. Moderator: Anthony Costello. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Att hålla havet rent

Vi måste göra de klimatsmarta vardagsvalen enklare för alla människor, säger norska prinsessan Mette-Marit. Här berättar hon om sitt intresse för havet och framhåller att vi måste hitta bättre material än plast att använda i världens produktionsled. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Se till att stoppa hungern

Fattigdom är inte längre något som enbart berör utvecklingsländer, utan även klassiskt rika nationer. Det säger Feike Sijbesma, vd för Hollandsbaserade hälsoföretaget DSM, i denna föreläsning. Han uppmanar fler företagare att ta ansvar och skapa en rättvis värld och menar att kommersiella bolag har ett mycket större ansvar än att tillgodose vinstkravet från sina aktieägare. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Matens politik i magasinsformat

Att rapportera om mat och matpolitik blir allt viktigare för National Geographic, säger vd Gary Knell. Med över en miljard följare på Facebook är National Geographic en maktfaktor när det gäller berättelser från den globala livsmedelsindustrin. Gary Knell berättar här om tidningens olika satsningar på att göra livsmedelshandeln tydlig och enkel att förstå. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Bättre liv genom rörelse

Barn rör sig mindre idag än deras egna far- och morföräldrar, säger Kjetil Siem från det norska fotbollsförbundet i sin föreläsning. Han vill förändra vanorna i Norge genom aktivitetsfrämjande initiativ. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

En optimal livsstil

Om människor ändrade sina kostvanor skulle vi öka medellivslängden med 3-4 år, säger Christopher Murray, näringsprofessor vid University of Washington. Här berättar han om sin forskning, som rör globala projekt om kost och näring. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Bättre politik för miljön

Fram till 2030 måste vi förändra de globala livsmedelssystemen, säger Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre i detta tal. Han menar också att mer satsningar borde göras på fiskodlingar, med förutsättning att det görs på ett naturvänligt sätt. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Tekniksmart lantbruk

Konsumenterna blir allt mer kräsna, samtidigt som teknikutvecklingen kommer att förändra vår relation till mat. Den spaningen gör professor Louise O Fresco från Nederländerna. Här talar hon om hur livsmedelsproduktion och konsumentbeteenden kommer att se ut i en nära framtid. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Halverad miljöpåverkan som mål

Vi har potential att förändra utvecklingen och skapa en grönare framtid, menar Michael Treschow, styrelseledamot på livsmedelsjätten Unilever. Här pratar han om bolagets ambitioner att minska sin negativa miljöpåverkan. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Skräp borde inte finnas

Vi lever i en värld av naturliga resurser och i en bättre värld borde inte skräp existera. Det säger Ellen McArthur, seglare och grundare till The Ellen MacArthur Foundation, vars mål är att driva på övergången till en cirkulär ekonom. Här förklarar hon hur vi alla skulle vinna på en global cirkulär ekonomi. Inspelat den 2 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Även grönsaker är miljöovänliga

Det finns inget miljövänligt sätt att tillverka livsmedel. All matproduktion behöver kemiska substanser, konstaterar professor Louise O Fresco. Övriga medverkande i detta panelsamtal om hållbar utveckling och livsmedelsproduktion är Ted Bianco, Christopher Murray, Michael Treschow och Jonas Gahr Støre. Moderator: Johan Kuylenstierna. Inspelat den 1 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Visa fler

Mer allmänbildande & hem- och konsumentkunskap

Spelbarhet:
UR Skola
Längd
Titta UR Samtiden - EAT 2016

Skeptiker - ta er samman!

I kampen mellan människan och naturen kommer människan att förlora, säger Paul Polman, vd på det multinationella fraktföretaget Unilever. 80 procent av alla utvecklings- och hållbarhetsmål kräver företagsengagemang. Han menar att det är en tragedi att vi inte kan påverka världsledarna att sätta matsäkerheten högre upp på agendan. Samtidigt uppmanar han alla skeptiker att ta sig samman eftersom det just är bristen på handlingskraft som gör att vi inte kan lösa den klimatkatastrof vi befinner oss i. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Spelbarhet:
UR Skola
Längd
Lyssna Barnaministeriet dokumentär

Mästerkockarna Svea och Melker

Vi möter tioåriga Svea och tolvåriga Melker som delar sin kärlek till matlagning. Svea berättar om sin paradrätt, köttbullar i tomatsås och Melker lagar nästan alla måltider hemma hos sig. Båda två beslutar sig för att söka till programmet Sveriges yngsta mästerkock - men hur ska det gå?