UR Samtiden - EAT 2016

Om UR Samtiden - EAT 2016
800 miljoner människor lägger sig hungriga varje dag medan nästan 2 miljarder människor brottas med övervikt. Matparadoxen är mer än påtaglig. På konferensen Eat Stockholm food forum samlas världens främsta forskare och inspiratörer inom klimat och hållbarhet. De vill alla lösa vår tids största hälsoproblem och samtidigt bromsa de stora klimatpåfrestningarna på vår jord. Inspelat den 13-14 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.
Dela serien
Dela serien på FacebookDela serien på TwitterDela serien på PinterestDela serien via e-post Kopiera länkTangentbordskontroller för spelaren
- ␣Mellanslag,
- ↵Retur:
- Spela / pausa programmet
- M
- Ljud på / av
- ↑Pil upp:
- Höj ljudvolymen
- ↓Pil ned:
- Sänk ljudvolymen
- →Pil höger:
- Hoppa framåt 5 sekunder
- ←Pil vänster:
- Hoppa bakåt 5 sekunder
- 0 - 9
- Hoppa direkt till 0% - 90% av programmets längd
- C
- Välj språk för undertextning
- F
- Visa spelaren i helskärmsläge
- Esc
- Avsluta helskärmsläge

Doktor Naoko Ishii
är vd och ordförande--i Global Environment Facility.
Hon gav mig en rubrik
om vad hon ska prata om--men jag ger er bara några fraser.
"Stadsledare", "matsystem"
och "globala begynnelser".Hon väver ihop allt så att vi förstår.
Doktor Ishii. Tack.God eftermiddag, allihop.
Jag är så glad över att vara här
på EAT.Vi är under mitten av 2016-
-och förra året fick världen
två viktiga globala avtal.SDG i september
och klimatavtalet i december.De två avtalen-
-kändes tydligt vid att statusen
på våra hav, vårt land--våra skogar, vatten och klimatsystem
är fundamentala--för människors framtid och vår planet.
Vi har pressat vårt system till gränsen-
-och nu är det dags att ändra kurs.
Det är ett viktigt beslut-
-då det för samman
två viktiga globala system:Stadssystem och matsystem.
Vi ska prata om matsystem först.
Dagens matsystem har en stor
inverkan på det globala klimatet.Jag ska ge er tre siffror.
I dag är det 25 %
av växthusgasavsläppen--som kommer från matsystem.
80 % av förlusten av tropiska skogar
förorsakas av tre globala handelsvaror:Palmolja, soja och kött.
70 % av vattnet används
i jordbruksindustrin.Om vi ska bli 9,6 miljarder på jorden
år 2050--varav tre miljarder är medelklass-
-hur ska vi klara av att utfodra alla
och ändå skydda vår jord?Matsystemet måste ändras, annars
blir det ingen hållbar utveckling--och ingen hållbar planet.
Jag är så glad att jag får vara med här
och prata med borgmästare.De senaste åren har jag sett-
-att borgmästare
utövar ett starkt ledarskap.Jag har tur som fick vara med-
-på lokala ledares möte i Paris-
-under COP21.
Jag var så glad över av att höra-
-flera hundra borgmästares ledarskap,
beslutsamhet--och vilja att ta sig an utmaningen
att motverka klimatförändringar.Jag är också väldigt nöjd över
att de verkligen vill lära av varandra.Vad fungerar, vad fungerar inte?
När de alla träffas tillsammans--leder det till en global rörelse.
Det är därför
Global Environment Facility--har lanserat ett program
för hållbara städer med andra--för att hjälpa de lokala ledarnas
satsningar mot t.ex. klimatförändringar.Jag noterar nöjt
att efter mig ska Mark Watts--som representerar C40 tala.
Han är en av våra partner
som hjälper ledarna--att kämpa mot globala utmaningar.
Hur kan då borgmästare hjälpa till
att förändra matsystemet?Jag har tre möjliga områden där de
lokala ledarna kan hjälpa oss.Nummer ett: stadsplanering.
Som ni vet är det 10 % av
koldioxidavtrycket från matsystemen--som kommer från distributionen.
Därför är det viktigt för städer--att ha en kompakt stadsplanering
med effektiva transporter och logistik.Det är viktigt i snabbt växande städer
i utvecklingsländer.Som ni säkert vet har 70 % av Indiens
städer ännu inte byggts ut.Vi pratar om ett möjligt
urbant jordbruk.Men det ska ännu förverkligas.
Zonplanering och regleringar är viktiga,
där har borgmästarna en stor roll.Ett annat sätt där städer kan hjälpa
matsystemet är med avfallshantering.70 % av det fasta avfallet är mat.
Det är en möjlighet där städerna
kan förvandla matsystemen.Jag ska ge er ett konkret exempel
som ligger mig varmt om hjärtat.Det visar hur en lokal gärning
ger en global inverkan.Det handlar om plast i haven.
I dag finns det 80 miljoner ton plast
i våra hav.Om vi fortsätter som vanligt-
-kommer vi år 2025 att ha
ett ton plast per tre ton fisk.Hur kan vi stoppa utvecklingen?
Vi måste jobba med borgmästare--och med bolagen för att skapa
en koalition för att stoppa det.Det tredje område där storstäderna
kan hjälpa matsystemen--är genom en beteendeförändring.
Föregående talare har pratat om
hur vi kan ändra på våra beteenden--konsumentbeteenden
och affärsbeteenden.Många initiativ är redan i full gång
på stadsnivå--men det är också viktigt om vi
verkligen vill förändra matsystemen--så måste vi påverka och stötta
konsumenternas beteende.Jag har hittat tre positiva exempel
på stadsnivå.Offentlig upphandling av mat
kan ha en stor inverkan.Skolor kan ha en stor inverkan
på kommande generationer.Hur ska vi handskas med matavfallet?
Som ni vet
slängs en tredjedel av maten.Den produceras men äts inte.
Städerna kan uppmuntra folk
att tänka om i såna saker.Jag har stort hopp
om att vi kan bli bättre på det.Det är det jag tror på.
Vi behöver mat som är hälsosammare
för oss och för planeten.Det är min stora övertygelse att om
vi jobbar med städer och företag--kan vi tillsammans ändra
hur maten produceras--äts och kasseras.
Vi måste jobba tillsammans
och låt oss ta förändringen--till matsystemet.
Tack så mycket.
Skapa klipp
Klippets starttid
Ange tiden som sekunder, mm:ss eller hh:mm:ss.Klippets sluttid
Ange tiden som sekunder, mm:ss eller hh:mm:ss.Sluttiden behöver vara efter starttiden.Staden är klimatboven
- Produktionsår:
- Längd:
- Tillgängligt till:
Naoko Ishii, vd på Global Environment Facility, talar om att vi måste ta tag i finansieringen av klimatutsläppen och minska koldioxidavtrycken i storstäderna som idag står för 70 procent av de globala energiutsläppen. Här presenterar hon tre lösningar på hur vi kan minska våra avtryck. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.
- Ämnen:
- Miljö > Föroreningar och miljögifter, Miljö > Hållbar utveckling
- Ämnesord:
- Föroreningsfrågor, Miljöfrågor, Minskning av koldioxid, Naturvetenskap
- Utbildningsnivå:
- Allmänbildande
Alla program i UR Samtiden - EAT 2016

- Spelbarhet:
- UR Skola
- Längd:
Nu eller aldrig!
Gunhild A Stordalen är grundare av Eat food forum, som genom en årlig konferens försöker knyta ihop hälsa, mat och hållbarhet. Här talar hon om vikten av att olika städer, företag och yrkeskategorier arbetar tillsammans för att komma till rätta med klimatpåverkan och hälsoproblemen i världen. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.
- Produktionsår:
- 2016
- Utbildningsnivå:
- Allmänbildande

- Spelbarhet:
- UR Skola
- Längd:
Varför vi alla bör bry oss
Johan Rockström från Stockholm Resilience Center är en av grundarna till Eat. Tillsammans med Pavan Sukhdev, vd på GIST Advisory, ger han här en överblick av vad som händer globalt kring mat, klimat och hållbarhet och talar om hur vi ska säkra fortsatt produktion av ekosystemtjänster för mänsklig välfärd och en hållbar framtid. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.
- Produktionsår:
- 2016
- Utbildningsnivå:
- Allmänbildande

- Spelbarhet:
- UR Skola
- Längd:
Lilla landets stora berättelse
Premiärminister Tuilaepa Fatialofa Lupesoliai Sailele Malielegaoi berättar om förhållandena på Samoa, där 94 procent av invånarna är klassade som överviktiga enligt Världshälsoorganisationen (WHO). Den globala uppvärmningen av haven är ett faktum för fiskeindustrin, för Mangroveskogen och för befolkningen i de 260 byarna som traditionellt lever på att skörda bananer och kakaobönor. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.
- Produktionsår:
- 2016
- Utbildningsnivå:
- Allmänbildande

- Spelbarhet:
- UR Skola
- Längd:
Afrika kan försörja sig själv
Kanayo Nwanze representerar FN:s internationella fond för jordbruksutveckling och talar här om situationen i Afrika. Vi vet att hunger och fattigdom är som allra störst bland dem som producerar mat i världen, säger han. Vi vet också att Afrika inte optimerar sin produktion av mat. Varför görs inte de livsnödvändiga investeringar som innebär att Afrika skulle kunna försörja sig själv? Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.
- Produktionsår:
- 2016
- Utbildningsnivå:
- Allmänbildande

- Spelbarhet:
- UR Skola
- Längd:
Olika livsvillkor
År 2050 beräknas vi bli 9 miljarder människor på jorden. Vi hade behövt ändra vårt beteende igår, menar Mary Robinson, Irlands före detta president och en stor kämpe för mänskliga rättigheter. Här berättar hon bland annat hur tillgången till vatten påverkar jämställdheten i världen. Flickors skolnärvaro ökar med 12 procent om vatten finns inom 30 minuters avstånd från hemmet. Om det är längre avstånd hinner inte flickorna till skolan eftersom det ligger på deras ansvar att hämta vatten till familjen. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.
- Produktionsår:
- 2016
- Utbildningsnivå:
- Allmänbildande

- Spelbarhet:
- UR Skola
- Längd:
Lokala beslut blir globala
Tim Lang, professor på City University London, tar oss med till sin hemstad London och berättar hur matkulturen är navet för jobbtillfällen, nyföretagande och utsläpp och hur de styrande i staden hanterar utvecklingen. Mer än hälften av jordens befolkning lever idag i urbana områden. Det är i städerna som den största förändringen måste ske, de lokala besluten och lösningarna på hållbarhet blir enormt viktiga eftersom de påverkar så många. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.
- Produktionsår:
- 2016
- Utbildningsnivå:
- Allmänbildande

- Spelbarhet:
- UR Skola
- Längd:
Näringsrik mat i slummen
900 miljoner människor bor idag i slumområden, och inom den närmaste framtiden förväntas antalet öka till närmare 1,5 miljarder. 70 procent av dessa människor bor i Afrika. Hur kan man äta näringsrik mat utan möjligheter till tillagning och vatten? Här berättar Jamie Morrison från FN om ett framgångsrikt projekt i Bangladesh där man via 500 nya matvagnar lärt upp gatuhandlare att hantera mat för att göra den säkrare och hälsosammare i de urbana slumområdena. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.
- Produktionsår:
- 2016
- Utbildningsnivå:
- Allmänbildande

- Spelbarhet:
- UR Skola
- Längd:
Staden är klimatboven
Naoko Ishii, vd på Global Environment Facility, talar om att vi måste ta tag i finansieringen av klimatutsläppen och minska koldioxidavtrycken i storstäderna som idag står för 70 procent av de globala energiutsläppen. Här presenterar hon tre lösningar på hur vi kan minska våra avtryck. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.
- Produktionsår:
- 2016
- Utbildningsnivå:
- Allmänbildande

- Spelbarhet:
- UR Skola
- Längd:
Nordiska samarbetet
Fyra nordiska stadsansvariga berättar om vilka satsningar de gör för att minska utsläppen i sina städer när det gäller mat i det offentliga köket. Det handlar om allt från utbildning för barnen till att bara köpa in ekologiskt och lokalt. Medverkande: Raymond Johansen, borgmästare Oslo, Dagur Bergþóruson Eggertsson, borgmästare Reykjavik, Boel Godner, kommunalråd Södertälje och Pia Allerslev, barn- och ungdomsborgmästare Köpenhamn. Moderator: Femi Oke. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.
- Produktionsår:
- 2016
- Utbildningsnivå:
- Allmänbildande

- Spelbarhet:
- UR Skola
- Längd:
Matinitiativet
Mark Watts, chef för klimatnätverket C40, berättar om hur städer kan hjälpa matvarukedjor och restauranger att reducera matavfall. Eat och C40 gör gemensam sak och bildar ett matnätverk med världens stora städer för att sporra till ett åtagande genom tävling för att minska klimatutsläppen. Sedan nätverket startade har det fördubblats till 84 medlemmar som representerar över 550 miljoner människor och en fjärdedel av den globala ekonomin. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.
- Produktionsår:
- 2016
- Utbildningsnivå:
- Allmänbildande

- Spelbarhet:
- UR Skola
- Längd:
Jamie Olivers matrevolution
Jamie Oliver har genom kampanjen "Food revolution" blivit aktivist mot socker och snabbmat som serveras i Storbritanniens skolor. Här berättar han om sitt engagemang och svarar på frågor från publiken. Intervjuare: Femi Oke. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.
- Produktionsår:
- 2016
- Utbildningsnivå:
- Allmänbildande

- Spelbarhet:
- UR Skola
- Längd:
Störst bör gå först
Några av världens mest framgångsrika företagsledare samtalar om huruvida det faktiskt går att göra näringsrik mat utan att öka påfrestningarna på miljön och samtidigt tjäna pengar. Går ekvationen ihop? Medverkande: Azita Shariati, vd Sodexo Norden, Stefan Catsicas, vd Nestlé, Michael Grosse, vd utveckling och service på Tetra Pak och Matt Kovac, vd Food industry Asia. Moderator: Zeinab Badawi. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.
- Produktionsår:
- 2016
- Utbildningsnivå:
- Allmänbildande

- Spelbarhet:
- UR Skola
- Längd:
Kriget mot koldioxiden
Det är en pågående revolution och vi håller på att vinna. Vi ska nämligen klimatbanta ekonomin, säger José Maria Figueres, före detta president i Costa Rica och numera representant för The Carbon War Room, en organisation som fokuserar på företagslösningar för en grönare ekonomi. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.
- Produktionsår:
- 2016
- Utbildningsnivå:
- Allmänbildande

- Spelbarhet:
- UR Skola
- Längd:
Norden mot antibiotikan
Norden är en grön zon när det gäller antibiotikainjektioner i djuraveln, och Sverige var ett föregångsland då landet redan 1986 förbjöd detta. Här samtalar Norges folkhälsominister Bent Høie med John Arne Røttingen från norska folkhälsoinstitutet om de norska odlingslaxarna, där antibiotikan minskat med 98 procent i fiskfarmarna. Något som borde vara möjligt också i köttproduktionen. I resten av världen är antibiotikaresistensen ett komplext och globalt problem. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.
- Produktionsår:
- 2016
- Utbildningsnivå:
- Allmänbildande

- Spelbarhet:
- UR Skola
- Längd:
Skeptiker - ta er samman!
I kampen mellan människan och naturen kommer människan att förlora, säger Paul Polman, vd på det multinationella fraktföretaget Unilever. 80 procent av alla utvecklings- och hållbarhetsmål kräver företagsengagemang. Han menar att det är en tragedi att vi inte kan påverka världsledarna att sätta matsäkerheten högre upp på agendan. Samtidigt uppmanar han alla skeptiker att ta sig samman eftersom det just är bristen på handlingskraft som gör att vi inte kan lösa den klimatkatastrof vi befinner oss i. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.
- Produktionsår:
- 2016
- Utbildningsnivå:
- Allmänbildande