Titta

UR Samtiden - Fara eller risk?

UR Samtiden - Fara eller risk?

Om UR Samtiden - Fara eller risk?

Ett seminarium med syfte att belysa hur svenska myndigheter värderar, hanterar och kommunicerar risker för hälsa och miljö. Inspelat den 31 maj 2017 på Clarion Hotell Gillet, Uppsala. Arrangör: Riskkollegiet och Livsmedelsverket.

Till första programmet

UR Samtiden - Fara eller risk? : Maten

Du måste logga in för att nå programmet!

Du behöver logga in via till exempel en mediecentral för att kunna titta eller lyssna på det här programmet.

Se programmet via din mediecentral

Maten

Produktionsår:
Längd:

Hur farliga är hallon? Anneli Widenfalk från Livsmedelsverket berättar om de utmaningar myndigheter möter i kommunikation kring mat. Om skillnaderna mellan konsumenters och experters uppfattning om vad i kosten som är mest farligt. Inspelat den 31 maj 2017 på Clarion Hotell Gillet, Uppsala. Arrangör: Riskkollegiet och Livsmedelsverket.

Ämnen:
Hem- och konsumentkunskap > Mat och hälsa
Ämnesord:
Dryck, Förvaltning, Hälsorisker, Kostråd, Mat, Riskhantering, Samhällsinformation, Samhällsvetenskap, Sveriges förvaltning
Utbildningsnivå:
Högskola

Alla program i UR Samtiden - Fara eller risk?

Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Fara eller risk?

Maten

Hur farliga är hallon? Anneli Widenfalk från Livsmedelsverket berättar om de utmaningar myndigheter möter i kommunikation kring mat. Om skillnaderna mellan konsumenters och experters uppfattning om vad i kosten som är mest farligt. Inspelat den 31 maj 2017 på Clarion Hotell Gillet, Uppsala. Arrangör: Riskkollegiet och Livsmedelsverket.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Högskola
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Fara eller risk?

Kemikalierna

Vilken risk utgör hormonstörande ämnen? Ing-Marie Olsson Ressner från Kemikalieinspektionen berättar om det arbete Kemikalieinspektionen gör med att säkra människans reproduktion. Inspelat den 31 maj 2017 på Clarion Hotell Gillet, Uppsala. Arrangör: Riskkollegiet och Livsmedelsverket.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Högskola
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Fara eller risk?

Naturen

Vad gör Naturvårdsverket förutom att hantera lavinsäkerhet och vargfrågan? Titus Kyrklund berättar om en del av arbetet bakom kulisserna och om vilka regelverk och förutsättningar som styr Naturvårdsverkets processer. Inspelat den 31 maj 2017 på Clarion Hotell Gillet, Uppsala. Arrangör: Riskkollegiet och Livsmedelsverket.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Högskola
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Fara eller risk?

Medicinerna

Hur klassificerar man kolloidalt silver? Susanne Zakrisson från Läkemedelsverket trycker på vikten att verk och myndigheter samarbetar för att komma åt de faror och risker som konsumenter kan utsättas för. Inspelat den 31 maj 2017 på Clarion Hotell Gillet, Uppsala. Arrangör: Riskkollegiet och Livsmedelsverket.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Högskola
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Fara eller risk?

Strålningen

Vad påverkar vår uppfattning om vad som är farligt? Hélène Asp från Strålsäkerhetsmyndigheten talar om svårigheterna att kommunicera om risker när experternas kunskap och allmänhetens uppfattning går isär. Inspelat den 31 maj 2017 på Clarion Hotell Gillet, Uppsala. Arrangör: Riskkollegiet och Livsmedelsverket.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Högskola
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Fara eller risk?

Kommunikationen

Hur kommunicerar myndigheter om risker? Max Boholm, forskare vid Göteborgs universitet, presenterar nya forskningsresultat från studien Formas. Inspelat den 31 maj 2017 på Clarion Hotell Gillet, Uppsala. Arrangör: Riskkollegiet och Livsmedelsverket.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Högskola
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Access
Längd:
TittaUR Samtiden - Fara eller risk?

Vad är vad?

Mediernas larm triggar medborgarna, men skräms man i onödan? Ett panelsamtal om hur man kommunicerar fara eller risk bäst. Medverkande: Anneli Widenfalk, Livsmedelsverket, Ing-Marie Olsson Ressner, Kemikalieinspektionen, Titus Kyrklund, Naturvårdsverket, Hélène Asp, Strålsäkerhetsmyndigheten, och Max Boholm, forskare Göteborgs Universitet. Moderator: Jan-Olov Johansson. Inspelat den 31 maj 2017 på Clarion Hotell Gillet, Uppsala. Arrangör: Riskkollegiet och Livsmedelsverket.

Produktionsår:
2017
Utbildningsnivå:
Högskola
Beskrivning
Visa fler

Mer högskola & hem- och konsumentkunskap

Spelbarhet:
UR Skola
Längd
Titta UR Samtiden - Näring för hälsa och prestation

I sockrets fotspår

Vetenskapsjournalisten Ann Fernholm har studerat vad läkare och missionärer såg när de reste ut bland världens ursprungsbefolkningar under 1900-talet. Hos flera av dessa grupper fanns inte exempelvis fetma eller diabetes. Inspelat den 3 maj 2014 på Naprapathögskolan i Stockholm. Arrangör: MF Hälsoutbildningar.

Spelbarhet:
UR Skola
Längd
Lyssna Bildningsbyrån - historia

Smörgåsbordets uppkomst

Vilka rätter stod på de tidigaste smörgåsborden? Om kändiskocken Gustava Björklund, maten och det dukade bordet under 1800-talet.