UR Samtiden - Eat 2019

Om UR Samtiden - Eat 2019
Under två dagar samlas ledare, forskare, affärsledare, entreprenörer och aktivister för att diskutera framtidens mat och livsmedelsproduktion både på global, nationell och lokal nivå. Inspelat den 12-13 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.
Dela serien
Dela serien på FacebookDela serien på TwitterDela serien på PinterestDela serien via e-post Kopiera länkTangentbordskontroller för spelaren
- ␣Mellanslag,
- ↵Retur:
- Spela / pausa programmet
- M
- Ljud på / av
- ↑Pil upp:
- Höj ljudvolymen
- ↓Pil ned:
- Sänk ljudvolymen
- →Pil höger:
- Hoppa framåt 5 sekunder
- ←Pil vänster:
- Hoppa bakåt 5 sekunder
- 0 - 9
- Hoppa direkt till 0% - 90% av programmets längd
- C
- Välj språk för undertextning
- F
- Visa spelaren i helskärmsläge
- Esc
- Avsluta helskärmsläge

Biologiska mångfaldens betydelse för klimatförändringarna
- Produktionsår:
- Längd:
Miljontals djurarter riskerar att dö ut de närmaste decennierna om vi inte agerar. Panelsamtal med Cristiana Pasca-Palmer, representant för FN:s konvention, Juan Lucas Restrepo, generaldirektör för Bioversity international, Marie Haga, vd på Global Crop Diversity Trust och Zhou Jinfeng, generalsekreterare på China Biodiversity. Moderator är Vanessa Hauc. Inspelat den 13 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.
- Ämnen:
- Biologi > Djur och natur > Djur, Miljö > Hållbar utveckling, Miljö > Klimatförändringar
- Ämnesord:
- Biologisk mångfald, Geofysik, Hållbar utveckling, Klimatförändringar, Meteorologi, Miljöfrågor, Naturskydd, Naturvetenskap, Utrotningshotade djur
- Utbildningsnivå:
- Allmänbildande
Alla program i UR Samtiden - Eat 2019

- Spelbarhet:
- UR Access
- Längd:
Så möter vi framtidens utmaningar
Dagens jordbruk och livsmedelsproduktion är en stor bidragande faktor till klimatförändringarna. Systemet måste bli mer effektivt och klimatsmart om vi ska klara hållbarhetsmålen. Här pratar Peter Eriksson (MP), minister för internationellt utvecklingssamarbete, om vad som redan görs och vad som måste göras i framtiden. Inspelat den 12 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.
- Produktionsår:
- 2019
- Utbildningsnivå:
- Allmänbildande

- Spelbarhet:
- UR Access
- Längd:
Forskningen är tydlig - dags att agera
Vi har nu god kunskap om vad som kommer att krävas för att bekämpa klimatförändringarna. Det är dags att agera för att rädda planeten. Hör Gunhild Stordalens öppningstal på Eat Food Forum 2019. Inspelat den 12 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.
- Produktionsår:
- 2019
- Utbildningsnivå:
- Allmänbildande

- Spelbarhet:
- UR Access
- Längd:
Mat för alla inom planetens gränser
Klimatforskaren Johan Rockström och mat- och livsmedelsexperten Jessica Fanzo presenterar en rapport från Eat och forskningstidsskriften Lancet. Rapporten handlar om den globala dieten och vad som behövs för att vi ska klara av att föda en växande befolkning inom planetens gränser. Inspelat den 12 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.
- Produktionsår:
- 2019
- Utbildningsnivå:
- Allmänbildande

- Spelbarhet:
- UR Access
- Längd:
Så uppnår vi hållbar matproduktion i praktiken
En hamburgerrestaurang lyckas minska sin försäljning av rött kött med över 25 procent på fyra år och en skola i Storbritannien har halverat försäljningen av ko- och lammkött. Det är några av de goda exempel som ges i denna paneldiskussion med fokus på hur den senaste forskningen ska omvandlas till praktik. Panelen består av Nigel Topping, Gerbrand Haverkamp, Daniel Vennard och Katrine Schjønning. Inspelat den 12 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.
- Produktionsår:
- 2019
- Utbildningsnivå:
- Allmänbildande

- Spelbarhet:
- UR Access
- Längd:
Tryggad livsmedelsproduktion i Förenade Arabemiraten
Förenade Arabemiraten importerar i dag runt 90 procent av den mat som konsumeras i landet. Mariam bint Mohammed Almheiri, minister med ansvar för att trygga livsmedelsproduktionen, berättar om hur man jobbar med att öka den nationella livsmedelsproduktionen och ändra matvanor för att skapa en större trygghet i framtiden. Inspelat den 12 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.
- Produktionsår:
- 2019
- Utbildningsnivå:
- Allmänbildande

- Spelbarhet:
- UR Access
- Längd:
Hur finanssektorn kan bidra till hållbar livsmedelsproduktion
För att hjälpa bönder och andra i näringskedjan att ställa om till ett mer hållbart livsmedelssystem behövs kapital. Här kommer finanssektorn in och det finns mycket att göra berättar Wiebe Draijer, styrelseordförande för Rabobank. Inspelat den 12 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.
- Produktionsår:
- 2019
- Utbildningsnivå:
- Allmänbildande

- Spelbarhet:
- UR Access
- Längd:
Utvecklingsarbete som leder till hållbarhet
Bistånd har inte traditionellt fokuserat på hållbarhet men det är något som måste ändras. Norges biståndsminister Dag Inge Ulstein (KRF) redogör för landets nya filosofi kring internationellt bistånd. Inspelat den 12 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.
- Produktionsår:
- 2019
- Utbildningsnivå:
- Allmänbildande

- Spelbarhet:
- UR Access
- Längd:
Alternativa proteinkällor
Labbodlad biff, andmat eller insekter. Vi måste alla se över våra matvanor och vara villiga att prova alternativ för att konsumera mer hållbart. Hör panelen diskutera vilka alternativ till kött som finns på marknaden och vad vi kommer få se i framtiden. Panelen består av Charles Godfray, Alexandra Sexton, Marcel Dicke och Ingrid van der Meer. Moderator är Modi Mwatsame. Inspelat den 12 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.
- Produktionsår:
- 2019
- Utbildningsnivå:
- Allmänbildande

- Spelbarhet:
- UR Access
- Längd:
Kan insekter ersätta palmolja?
Den globala efterfrågan på palmolja har ökat kraftigt de senaste 30 åren. Men produktionen av palmolja innebär också negativa miljöeffekter, som skövlad regnskog och utsläpp. Men insekter kan vara ett bättre alternativ berättar Mush'ab Nursantio, vd för Biteback. Inspelat den 12 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.
- Produktionsår:
- 2019
- Utbildningsnivå:
- Allmänbildande

- Spelbarhet:
- UR Access
- Längd:
Hur kan vi ändra vår attityd till mat?
Vad vi äter är inte bara en fråga om tillgång och smak utan även bekvämlighet, kultur och kunskap. För att människor ska kunna förändra sina matvanor måste vi också ändra människors attityder till mat menar Najat Vallaud-Belkacem, vd för Global Affairs, Ipsos. Inspelat den 12 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.
- Produktionsår:
- 2019
- Utbildningsnivå:
- Allmänbildande

- Spelbarhet:
- UR Access
- Längd:
Hur får vi företagen med på klimattåget?
Lagar, skatter eller nudging? Vilket är det bästa sättet att få matproducenter som Nestlé, Coca-Cola och Kraft med på klimattåget? Lyssna till experterna som har tre väldigt olika idéer: Greg Drescher, vice vd på The Culinary Institute of America, Dan Parker, vd på Living Loud och Mike Barry, hållbarhetschef på Marks & Spencer. Moderator är Vanessa Hauc. Inspelat den 12 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.
- Produktionsår:
- 2019
- Utbildningsnivå:
- Allmänbildande

- Spelbarhet:
- UR Access
- Längd:
Politiska beslut och hållbar konsumtion
Många politiska beslut som påverkar hur väl vi kommer möta klimatutmaningarna sker bakom stängda dörrar, ofta påverkade av lobbyister och ekonomiska intressen. Kan mer transparens och ansvarsutkrävande vara en del av lösningen undrar Olivier de Schutter, ordförande för Ipes food. Inspelat den 12 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.
- Produktionsår:
- 2019
- Utbildningsnivå:
- Allmänbildande

- Spelbarhet:
- UR Access
- Längd:
Växtbaserat för köttätare
Istället för att få folk att ändra sitt beteende och äta mindre kött försöker Pat Brown, grundaren av Impossible Foods, göra växttbaserade alternativ. De ser ut och smakar precis som kött. Inspelat den 12 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.
- Produktionsår:
- 2019
- Utbildningsnivå:
- Allmänbildande

- Spelbarhet:
- UR Access
- Längd:
Att ändra matvanor och attityder i Kina
Det kan vara mer effektivt att uppmuntra, än att skrämma människor till att äta mindre kött och mer grönt. Här berättar Jen Leung från organisationen Wildaid om deras arbete i Kina och hur man använder positiva och ungdomliga budskap för få fler att äta mer grönt. Inspelat den 12 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.
- Produktionsår:
- 2019
- Utbildningsnivå:
- Allmänbildande

- Spelbarhet:
- UR Access
- Längd:
Hur skapar vi en hållbar köttindustri?
Köttindustrin, och framförallt nötköttsindustrin, har fått mycket kritik för sin klimatpåverkan. Men finns det ett sätt att framställa kött som inte har lika negativ klimatpåverkan som dagens massproduktion? Panelsamtal med Beth Robinette, Lazy R Ranch, Philip Lymbery, Compassion in World Farming, Ralf Kelle, Evonik Nutrition and Care. Moderator är Corby Kummer, Aspen Institute. Inspelat den 12 juni 2019 på Annexet i Stockholm. Arrangör: EAT Stockholm food forum.
- Produktionsår:
- 2019
- Utbildningsnivå:
- Allmänbildande