14 sökträffar som matchar

Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaKortfilmsklubben - finska

Läski

Fotografen Sonjas kropp i storlek 52 är ett problem - för andra - och Sonja är sååå trött på det.

Produktionsår:
2019
Utbildningsnivå:
Grundskola 7-9
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Fetast i världen

Alejandro Calvillo driver en kampanj för sockerskatt och bättre skolmat i Mexiko. Förr åt man mycket majs, bönor och chili. Nu har allt förändrats och istället är det sockrad dricka och processad mat som gäller, berättar Calvillo som menar att vi måste erkänna problemet och hitta lösningar. Inspelat den 14 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Undernärd blir fet

Francesco Branca, ansvarig för nutrition och hälsa på Världshälsoorganisationen, talar om fetmaepidemin som nästan överskuggar de 800 miljoner människorna som svälter. Det är mer sannolikt att ett undernärt barn blir överviktig som vuxen, berättar han. Branca tar även upp fem områden som regeringar konkret kan angripa för att minska klimatutsläppen. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2016

Lilla landets stora berättelse

Premiärminister Tuilaepa Fatialofa Lupesoliai Sailele Malielegaoi berättar om förhållandena på Samoa, där 94 procent av invånarna är klassade som överviktiga enligt Världshälsoorganisationen (WHO). Den globala uppvärmningen av haven är ett faktum för fiskeindustrin, för Mangroveskogen och för befolkningen i de 260 byarna som traditionellt lever på att skörda bananer och kakaobönor. Inspelat den 13 juni 2016 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat Stockholm food forum.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - Vikten av vikten

Med dagens livsstil är det normalt att vara sjuk

Den internationellt kände diabetesforskaren Leif Groop berättar att med dagens livsstil är det naturligt att vara fet och sjuk. I många länder är mer än 30 procent av befolkningen överviktig. I en del länder, som till exempel USA, är siffran ännu högre. När fett lagras på fel ställen i kroppen leder detta ofta till sjukdomar som typ 2-diabetes, som idag är den snabbast ökande sjukdomen i världen. Andra följdsjukdomar är högt blodtryck, höga blodfetter, hjärtproblem, stroke med flera. Inspelat på Skånes universitetssjukhus, Lund, den 4 november 2015. Arrangör: Lunds universitet.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Högskola
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - Vikten av vikten

Träning som gör oss friskare

Ur ett hälsoperspektiv är det bättre att vara tränad och lite överviktig än smal och otränad, säger fysioterapeuten Åsa Tornberg. Den som inte tränar löper större risk för typ 2-diabetes. Mycket pekar på att det krävs en viss träningsvolym, men även intensiteten på träningen är viktig för att göra cellerna insulinkänsliga, menar Åsa Tornberg. Att lägga in högintensiva intervaller i sin träning gör den mer effektiv. Dock är det alltid bättre med lite träning än ingen träning alls. Inspelat på Skånes universitetssjukhus, Lund, den 4 november 2015. Arrangör: Lunds universitet.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Högskola
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - Vikten av vikten

Fetmakirurgi botar typ 2-diabetes

Forskaren Nils Wierup berättar att dödligheten i fetmarelaterade sjukdomar minskar vid en gastric bypass-operation. Redan några dagar efter operationen är de flesta patienter botade från sin typ 2-diabetes. Ett häpnadsväckande resultat, menar Wierup. Fortfarande är det dock oklart hur det går till och vad det är för biologiska och biokemiska mekanismer som är involverade. Endast den minskade vikten kan inte förklara den kraftiga effekten, eftersom effekten sker långt före själva viktminskningen. Inspelat på Skånes universitetssjukhus, Lund, den 4 november 2015. Arrangör: Lunds universitet.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Högskola
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - Vikten av vikten

Rätt behandling till rätt person

I takt med att vi blir bättre på att hjälpa människor med fetma blir det också viktigare att hitta rätt behandling till rätt person, säger endokrinologiforskaren Martin Ridderstråle. De som har mest nytta av att gå ner i vikt är de som lider av typ 2-diabetes, menar han. Varför vissa feta blir sjuka medan andra förblir friska vet vi inte. Om vi visste det skulle vi bli mycket bättre på att vägleda våra överviktiga patienter, säger han. Inspelat på Skånes universitetssjukhus, Lund, den 4 november 2015. Arrangör: Lunds universitet.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Högskola
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - Vikten av vikten

Våra tarmbakterier kan göra oss överviktiga och sjuka

De flesta vet att vi kan bli sjuka av bakterier men alla kanske inte vet att vi kan bli överviktiga av våra tarmbakterier, berättar livsmedelsforskaren Frida Fåk. I våra mag- och tarmkanaler finns ungefär ett kilo bakterier som också är kopplade till vårt immunförsvar, som i sin tur kan påverka vikten. Inspelat på Skånes universitetssjukhus, Lund, den 4 november 2015. Arrangör: Lunds universitet.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Högskola
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - Vikten av vikten

Så funkar våra fettceller

Forskaren Olga Göransson förklarar hur våra fettceller fungerar, hur fettet hamnar i fettcellerna och vad som händer vid fetma. En nyligen gjord upptäckt är att fettcellerna själva kan producera hormoner som via blodet kommunicerar med resten av kroppen och styr vår aptit. Inspelat på Skånes universitetssjukhus, Lund, den 4 november 2015. Arrangör: Lunds universitet.

Produktionsår:
2016
Utbildningsnivå:
Högskola
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

En global kostfråga

Hur tacklar vi utmaningen med människans allt sämre kostvanor? Bör vi göra övervikten till den stora fienden? Eller handlar det om hälsosammare mat? Eller rentav sociala förändringar som måste ske på en nationell skala? Denna komplexa fråga diskuteras här av en panel bestående Peter Freedman, vd Consumer Goods Forum, Toni Petersson, vd Oatly, Robert Lustig, University of California, Peggy Liu, hållbarhetsorganisationen JUCCCE, Barry M Popkin, näringsforskare och Walter Willett, näringsprofessor. Moderator: Tim Lang. Inspelat den 2 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

De stora hoten mot vår hälsa

Människors kärlek till sötma är en av de största utmaningarna när det gäller att bekämpa övervikt. Professor Barry M Popkin arbetar med flera av världens regeringar för att ta fram regelverk kring kost. Här berättar han om de största hoten mot vår hälsa. Inspelat den 2 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - EAT 2015

Övervikt är ett globalt hot

Övervikt har blivit en global pandemi. Det konstaterar professor David Harper som forskar om livsmedelssäkerhet på tankesmedjan Chatham House i England. Därför måste vi ha ett tydligare mål för att skapa en hälsosammare planet, menar han. Inspelat den 2 juni 2015 på Clarion Sign, Stockholm. Arrangör: Eat.

Produktionsår:
2015
Utbildningsnivå:
Allmänbildande
Beskrivning
Spelbarhet:
UR Skola
Längd:
TittaUR Samtiden - Näring för hälsa och prestation

Matrevolutionen

På några få decennier har fetma blivit ett stort problem. Vad beror det på, och vad kan vi göra åt det? Läkaren Andreas Eenfeldt, kostdoktorn, är författare till boken Matrevolutionen. Han beskriver dagens kostråd som förkastliga och menar att våra vanor måste ändras. Inspelat i Stockholm den 3 maj 2014. Arrangör: MF Hälsoutbildningar.

Produktionsår:
2014
Utbildningsnivå:
Högskola
Beskrivning